Има ли опасни бактерии в туршиите по пазарите?

0
Проверка със скрита камера
Проверка със скрита камера Видео: NOVA

Зрители сигнализират за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално за два дни, предава NOVA.

Какви са рисковете за здравето, ако попаднем на такава зимнина? На проверка със скрита камера из пазарите тръгна Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.    

В сезона на зимнините масово по сергиите се срещат кисело зеле и туршии в пластмасови кофи и кутии. За да станат бързо готови за продажба, търговците често не изчакват докрай процеса на ферментация. Това обаче води до появата на опасни бактерии в тях, предупреждават експерти.

Според рецептата втасването на зеленчуците отнема минимум 30-40 дни, казва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.  

Това, което някои наричат бърза ферментация, често въобще не е ферментация, а заливане с вряла вода. Това е по-скоро мариноване”, коментира д-р Иванов.

Инспекторите признават, че трудно могат да докажат, че една туршия не отговаря на изискванията. Но все пак има някои белези, които подсказват за проблем – омекване и потъмняване на зеленчуците и промяна на вкуса.

Оказва се, че при продажбата на туршии търговците не спазват и някои хигиенни правила. Зимнината се продава в кутии без капак или в найлонови торбички. Най-подходящи съдове за добрата зимнина остават стъклените и дървените. Особено опасни обаче могат да са кофи, в които до този момент са съхранявани перилни препарати и дори течни горива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари