Има ли липсващи стопани в списъците за обезщетение заради чумата?

1
Обезщетенията ще се изплащат в 21 области в страната
Обезщетенията ще се изплащат в 21 области в страната Видео: bTV

Изплащането на обезщетенията за убитите заради чумата домашни прасета започва от днес.

Министерството на земеделието се ангажира да подкрепи стопаните, които доброволно умъртвят животните си в 20-километровите санитарни зони.

От врачанското село Горно Пещене сигнализираха, че има хора, които не са попаднали в списъците за еднократната помощ от 300 лева, въпреки че са заклали прасетата си, предава bTV.

Един от тях е Димитър Найденмов, който е искал да си продаде двете животни, но в последствие това не се случва заради чумата и ги заколил.

Той заяви, че въпреки това името му не фигурира в списъка за помощта.

Право на обезщетение ще имат стопанствата с до 5 прасета, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно умъртвяване на прасетата.

По думите на кмета на селото Мая Ценова човекът е закъснял да се запише в списъка за еднократната помощ и затова тя не е могла да го добави и заяви, че Димитър е казал, че е продал прасетата, въпреки че това не се е случило.

В селото всички 35 животни са били за препитание на жителите, а освен че са останали без прасетата си, през селото е преминала и градушка, която е унищожила посевите им.

Хората са категорични, че няма да спазят забраната да не гледат прасета в следващата една година.

Обезщетенията ще се изплащат в 21 области в страната. Сред тях Варна, Велико Търново, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, София-град и София-област, Шумен и Хасково.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари