Умъртвиха над 30 прасета в четири плевенски села

1
Стопаните на нерегистрирани прасета няма да получат обезщетения
Стопаните на нерегистрирани прасета няма да получат обезщетения Снимка: ThinkStock/Getty Images

Повече от 30 домашни прасета бяха умъртвени от ветеринарните власти в 4 плевенски села заради африканска чума.

Заразата беше регистрирана в село Жернов, но в 3-километровата зона около него се падат и селата Муселиево, Евлогиево и Въбел, предава БНР.

Съгласно изискванията за биосигурност в тази зона се избиват всички животни, а в радиус от 10 километра се въвежда наблюдение.

Властите потвърдиха, че стопаните на нерегистрирани прасета няма да получат обезщетения. Хората изразиха недоволство, че ветеринарите избиват здрави животни, без дори да изчакат резултатите от взетите проби:

"Три прасета ни умъртвиха. При положение, че е открита чума на онзи край, а нашите прасета са живи и здрави, първо ги умъртвяват и тогава вземат кръв. Нищо не ни обясняват. Казват, че не сме регистрирани като земеделски производители, нямаме марки на ушите и изобщо няма да ни дадат една стотинка, а на мен тези прасета ми излизат 700 лева. Такъв ужас не съм изпитвал. 23 години глезам прасета. Такова нещо никога не ми се е случвало".

Тъй като заразата вероятно е пренесена от Румъния, днес на пътя към близкия ферибот Никопол - Турну Мъгуреле беше поставена инсталация за дезинфекция на преминаващите автомобили.

Най-много са заразените животни в село Жернов и във фермата, в която беше открито огнището от африканска чума по свинете. Там бяха умъртвени 12 животни. Стопаните на останалите животни обаче посочиха, че техните са били здрави и са умъртвени преди да са излезли резултатите от взетите им кръвни проби.

Според хората тук, заразата е дошла от Румъния и е пренесена от комарите, а в района те са изключително много.

Кметът Людмил Стоянов допълни, че животните на територията на селото са общо 22. Въпреки че няма напрежение, умъртвяването предизвика недоволство сред стопаните, каза още Стоянов.

Жалкото е, че самите стопани няма да бъдат обезщетени, тъй като не са регистрирани като земеделски стопани. В същото време в село Жернов, на изхода в посока за река Дунав и Румъния, започна изграждането на санитарна бариера за дезинфекция на автомобилите, за да се спре разпространението на заразата към ферибота за Румъния.

"Напрежение няма, но хората реагират, недоволни са, все пак всеки си е гледал стока. Сега в 3-километрова зона - евтаназия. Преди да ги умъртвят, вземат проби, пък после ги умъртвяват, здрави прасета. Ами ако не са болни? Недоволстват хората, прави са".

В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор.

Това е второто огнище на чума при домашните свине. Първото пламна миналото лято в Провадийското село Тутраканци. Въпреки че още тогава кметовете бяха инструктирани да преброят всички животни, отглеждани в заден двор, ветеринарните власти са скептични в знанието си за броя на прасетата, които подлежат на умъртвяване:

"Имаме опита от Тутракан, когато също знаехме и в един момент се оказаха три пъти повече животни, така, че не изключваме и този развой на събитието. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", каза д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните.

Огнището в село Жернов е октрито в заден двор с 14 прасета:

"Заден двор, в който трябва да се отглеждат максимум 3 прасета за угояване, се отглежда свиня-майка, прасета се развъждат, нерез се отглежда, така, че никой не слуша или не иска да изпълнява... Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин“.

Д-р Чобанов обясни, че новото огнище е на над 200 километра от първото огнище, открито у нас, и се появява година по-късно:

“По-скоро огнището в Жернов е свързано с близките огнища, разположени от другата страна на Дунав. Отдавна алармираме за това, че по цялото протежение на българо-румънската граница има огнища в румънска страна".

Африканската чума не е заразна за хората в чисто здравословен план, но е изключително неблагоприятна по отношение на икономическия ефект върху държавата и бизнеса“, каза Чобанов за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ и коментира, че хората не изпълняват нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета:

Стопаните на умъртвените прасета в 3-километровата зона ще получат обезщетения. Неотговарящите на изискванията обаче, не получават такива за животните си:

“Начинът за изплащане е много точно и ясно разписан в закона. При условие че има възможност, те ще получат обезщетение“.

Според Чобанов ключовите мерки, към които трябва да се тръгне още днес, са:

“Повишаване на нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси с цел предотвратяване на проникването на заболяването. Конкретно в случая, тъй като вече имаме констатирано огнище, една от най-важните мерки е бързо ликвидиране на огнището, за да може да възпрепятстваме евентуалното пренасяне на вируса от това огнище към други“.

Директорите на областните дирекции на Агенцията по храните в Северна България свикват заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари