Икономиката на Великобритания пред колапс, руснаците изтеглиха 356 млрд. долара

0
Това е най-масовия отлив на капитали от Обединеното кралство за последните 35 години
Това е най-масовия отлив на капитали от Обединеното кралство за последните 35 години

За последните 15 месеца чуждестранни инвеститори са изтеглили от икономиката на Великобритания 356 милиарда долара, твърди "Таймс".

Това е най-масовия отлив на капитали от Обединеното кралство за последните 35 години.

Само през март 24 милиарда долара са напуснали Обединеното кралство, сочат последните данни на статистиката. Причините за бягството са две - предстоящите парламентарни избори и изтеглянето на част от руските капитали.

За януари и февруари 2015 година е регистриран и бум на продажба на британски ценни книжа, като общата сума достигна 14 милиарда долара. Ниската доходност кара хората с пари да търсят инвестиции в ценни книжа на други държави.

Ситуацията не е типична за Великобритания, която традиционно привлича капитали от целия свят. Според CrossBodred Capital това се случва в подобни обеми за първи път от 35 години. Последните случаи на изтегляне на капитали от страната са регистрирани преди изборите през 2005 и 2010 година, но те са далеч от днешните мащаби.

Освен политическата нестабилност преди избори, причината е в руските инвеститори, които също изтеглят парите си от кралството. Те се страхуват, че санкциите срещу Москва могат да стигнат и до тях и затова прехвърлят авоарите си на по-безопасни места.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари