Йеменски бунтовници изстреляха ракети по два кораба в Червено море

0
Атакувани са британския кораб Morning Tide и американския Star Nasia
Атакувани са британския кораб Morning Tide и американския Star Nasia

Атакувани са британския кораб Morning Tide и американския Star Nasia

Йеменските бунтовници хуси, които са свързани с Иран, днес заявиха, че са изстреляли противокорабни ракети по два кораба, "Морнинг тайд" (Morning Tide) и "Стар Насиа"(Star Nasia), в Червено море, съобщи говорителят на хусите Яхия Сариа в телевизионно обръщение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Информационната агенция на хусите САБА предаде: "Въоръжените сили обясниха в изявление, получено (от САБА), че са извършили две военни операции в Червено море, първата насочена към американски кораб (Star Nasia) и другата насочена към британски кораб (Morning Tide), И двата кораба са били атакувани с подходящи противокорабни ракети."

САБА допълва, че "въоръжените сили ще провеждат по-качествени военни операции срещу враждебни американски и британски цели в Червено и Арабско море в рамките на законното право на отговор на агресия и в защита на родината".

Сариа заяви, че това са били британски и американски кораби, но данни от устройствата за проследяване на корабите показват, че те плават под флага на Маршаловите острови и Барбадос.

От средата на ноември насам хусите атакуват търговски кораби с безпилотни самолети и ракети в Червено море и определят действията си като израз на солидарност с палестинците срещу войната в Газа между Израел и "Хамас".

Британската фирма за морска сигурност "Амбри" заяви, че плаващият под флага на Барбадос кораб, собственост на британска компания, е претърпял щети от дрон, докато е плавал на югоизток през Червено море.

Собственикът на "Морнинг тайд", британската фирма "Фурадино шипинг" (Furadino Shipping), заяви пред Ройтерс, че в момента корабът плава без проблеми, но не даде повече информация.

Според информацията в сайта "Марин трафик" корабът е отпътувал на 28 януари от пристанище Варна. На 3 февруари плавателният съд е минал през Суецкия канал и е навлязъл в Червено море.

Обстрелът на корабите е бил извършен на 57 морски мили западно от йеменското пристанище Ходейда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    чичомиткобрат
    Браво на всички що се противопоставят на американските комунистически сатанински терористи и техните европейски безгръбначни васали. Дано още стотици милиони пясъчни маймуни да се изсипят в западна европа и сащи и да ги затрият.
  • -4
    1
    Moni levi
    Тези дрипльовци мрьсни пустинни маймуни,искат да бъдат избити, от евреите,арабски боклуци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари