ИДИЛ ползва чат на руски гений

0
Имат ли ислямистите любими мобилни приложения и как най-често обсъждат плановете си за нови нападения?
Имат ли ислямистите любими мобилни приложения и как най-често обсъждат плановете си за нови нападения?

Имат ли ислямистите любими мобилни приложения и как най-често обсъждат плановете си за нови нападения?

Въпрос за един милион или може би за един милиард евро. Или просто безценен сюжет за следващия Борн.

Цената скача драстично при всеки нов атентат. Службите знаят много, но не могат да направят много. При последното нападение в църквата на нормандското градче Сен Етиен дю Рувре се оказа, че атентаторите са се свързвали с таен чат в мобилното приложение “Телеграм”.

Използван е и от нападателите на зала Батаклан през ноември. То е нещо подобно на по-разпространените в България – Viber и WhatsApp. С тази разлика, че там съобщенията се криптират и изтриват на момента, в който са създадени.

Измислено от руския гений в новите технологии Павел Дуров, освен за разговори мрежата може да се използва и за създаване на видеоканали и публични чатове.

Всички те изключително добре защитени. Наскоро заловените атентатори, които имаха намерение да взривят Лионската гара, според френското разследване са се доверявали единствено и само на “Телеграм”.

В любимото си приложение са уточнявали всички детайли за пъкления си план. Убиецът на френския свещеник в Нормандия също се е възползвал от всички екстри в безплатното приложение. Той дори е имал собствен канал с около 200 последователи. Преди него от сигурните връзки са се възползвали и атентаторите в зала Батаклан.

Какво са си говорили всички те обаче е дълбоко пазена тайна.

Тайна, която службите не могат да разплетат през следващите няколко години. Поне толкова време ще им е необходимо, за да разкодират всички разговори. Но това може да стане само при съгласието на 32-годишния собственик на компанията.

Засега той никак не е склонен да сътрудничи на властите. Павел Дуров, който емигрира от Русия, защото отказва да даде на Кремъл достъп до данните на украинските си потребители по време на конфликта, държи да защити свободата на клиентите си.

Ислямска държава винаги ще намери начин да се свързва с поддръжниците с И ако един начин не им се струва достатъчно сигурен, ще намери нов. Не смятам, че ние трябва да се чувстваме виновни”, обяснява Дуров. Наистина ислямистите използват масово туитър за разпространяване на посланията си. Преди да се прехвърлят на “Телеграм”, са преминали през WhatsApp и фейсбук.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари