Идея: Словесните атаки срещу магистрати да станат престъпление

0
Определения като “корумпирани”, “паразити” и “чудовища” оказвали влияние върху правосъдието
Определения като “корумпирани”, “паразити” и “чудовища” оказвали влияние върху правосъдието Снимка: Веселин Боришев

Вмешателството в работата на съдии, прокурори и следователи като злонамерени атаки, заплахи и натиск да стане престъпление.

Тази идея за промяна в Наказателния кодекс (НК) предлагат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова, които ръководят работна група за реакция при кризи, информира 24 часа.

Предложението ще бъде обсъдено във вторник на заседание на съдийската колегия на ВСС, която ще реши дали го предложи на вниманието на законодателната власт.

Не става дума за критика от журналисти или за излагане на мнение. Идеята е да се криминализират атаките срещу магистрати, които не почиват на факти. Неведнъж те са били наричани “корумпирани”, “паразити” и “чудовища” след постановяване на съдебен акт не само от журналисти, но и от представители на други държавни власти. Това са опити да се окаже влияние върху правосъдието”, обясни член на ВСС.

Засега наказания за престъплението не са коментирани, тъй като идеята е в зародиш. Не се знае и дали ще срещне политическа подкрепа.

Някои магистрати твърдят, че нямат нужда от допълнителна защита, но казват, че това е небходимо, тъй като много трудно се решават да заведат дела за обиди и клевети, което удря по независимостта на съдебната власт.

До предложенията се стигнало след обстойно проучване на европейското законодателство. Промените са част от стандарти за независимост, които ВСС изработва за атаки срещу магистрати.

През последните месеци имаше не един и два коментара срещу съдии от Софийския районен, Софийския градски и Апелативния специализиран наказателен съд и зам.главни прокурори, в които най-общо се казваше, че работили “по престъпен начин” по дела и разследвания, а не според доказателства и закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари