Идея: Общината да направи павилиони на местата на „Лафка“

4
Мотивите са  очевидни - с фалита на веригата, която бе повлечена от спирането на „Национална лотария“ през февруари, печатните издания загубиха много места за продажба, а гражданите - възможността да ги купуват
Мотивите са очевидни - с фалита на веригата, която бе повлечена от спирането на „Национална лотария“ през февруари, печатните издания загубиха много места за продажба, а гражданите - възможността да ги купуват Снимка: БГНЕС/архив

Общината да направи павилиони за продажба на вестници, списания и пакетирани стоки на мястото на затворените будки на „Лафка“ и да ги даде под наем

Тази идея бе лансирана от Александър Неделчев на вчерашното заседание на общинската комисия за взаимодействие с гражданското общество. Мотивите са повече от очевидни - с фалита на веригата, която бе повлечена от спирането на „Национална лотария“ през февруари, печатните издания загубиха много места за продажба, а гражданите - възможността да ги купуват, пише вестник "Утро".

Подобни павилиони съществуваха преди появата на „Лафка“, но разполагащата с мощен ресурс верига бързо надделя и внезапното сриване на колоса нанесе щети в много посоки. Дали идеята на Неделчев е практически приложима, трябва да кажат юристите след внимателен анализ на концесионните договори за 260-те автоспирки в Русе. От 2012 година те са разделени на два еднакви като брой и сходни като потенциал пакета и са отдадени на „Фактор плюс“ ЕООД и „Табак трафик“ ЕАД, и двете със софийски собственици, които за миналата година са платили съответно 90 190,14 лева и 77 215,32 лева. И двете фирми продължават да плащат концесионните такси, но те имат минимална стойност, която за „Фактор плюс“ е 84 000, а за „Табак трафик“ - 71 500 лева. Парите над тази сума се сформират, като се удържа процент от приходите им от търговска дейност, която повече от 8 месеца е спряна.

Договорите на двете фирми са за още 7 години и засега няма информация дали предвиждат възстановяване на търговските си обекти под някаква форма. Това вероятно ще бъде предмет на разговори с тях от страна на общинската управа, тъй като не е без значение какво ще се случва с такава важна част от инфраструктурата на обществения транспорт като спирките.

Още четири концесии са сключени от Община Русе с частни инвеститори.

Най-старата от тях е за довършване и експлоатация на подлеза до бившите „Печатни платки“, който през годините се превърна в цял търговски комплекс. Договорът за него е сключен през 2000 година с ЕТ „Иво Иванов-Ивона“ и е със срок 25 години. Концесионната такса е 1500 лева годишно.

Следващата концесия е подписана с „Аристон-С“ ООД за стадион „Локомотив“ през 2006 година. Тя е с 15-годишен срок, който изтича през февруари догодина и на практика може да се смята за приключила. Очаква се за стадиона да се открие нова концесионна процедура, но информацията не е потвърдена официално. По-договор дължимата за спортния комплекс сума е не по-малко от 2000 лева годишно, коригирани с годишния инфлационен индекс. Платената за 2019 година сума е 3035,34 лева.

За 35 години е отдадено на „Порт Пристис“ ООД с мажоритарен собственик „Параходство БРП“ общинското пристанище „Пристис“. Договорът е подписан в първите дни на 2018 година. Твърдата дължима сума по него е 58 680 лева годишно и се индексира според инфлацията на 3 години. Има и променлива добавка, която зависи от броя на преминалите през порта кораби и пътници и количеството обработени товари. За миналата година тя е над 18 000 лева.

Също през 2018 година /но през октомври/ и също за 35 години е сключена и една от най-коментираните общински сделки по времето на кмета Пламен Стоилов - за спортен комплекс „Дунав“, който до 2053 година ще бъде управляван от фирма „РДС Инвест“ на доскорошния собственик на футболния „Дунав“, шеф на хирургичното отделение в болница „Канев“ и крупен бизнесмен д-р Симеон Симеонов. Около сделката имаше много дискусии с политически акценти и обвинения, граждански активист подаде сигнал за нея в прокуратурата, но до момента по него няма публично известно развитие. Годишната концесионна такса за комплекса е 3600 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари