Hyundai пуска кола, която може да бъде отключена с пръстов отпечатък

0
Скенерът е вграден в дръжката на вратата и в арматурното табло на новия всъдеход Santa Fe
Скенерът е вграден в дръжката на вратата и в арматурното табло на новия всъдеход Santa Fe

Hyundai показа нова алармена система за автомобили, която позволява на шофьорите да ги отключат и да стартират двигателя чрез сканирането на пръстовия им отпечатък.

Скенерът е вграден в дръжката на вратата и в арматурното табло на новия всъдеход Santa Fe, който бе представен на изложението в Китай.

Няколко шофьори ще могат да регистрират пръстовите си отпечатъци, като автомобилът ще настройва седалките и системите си според предпочитанията на всеки водач. Първоначално системата ще се предлага само в Китай, когато автомобилът се появи на пазара през първата четвърт на 2019.

За разпознаването на отпечатъка сензорът разчита разликите между нивата на електропроводимост в различните зони на пръста. По този начин системата ще елиминира възможните опити за заблуждаването ѝ. Възможността за грешка е 1 на 50 хил., което е сходно с резултатите, постигнати от сензорите за анализ на пръстовите отпечатъци на Apple.

Други технологии, включени в Santa Fe, са системата за анализ на присъствието на пътници на задната седалка. Тя ще използва ултразвукови сензори, за да алармира водача и да предотврати забравянето на деца и животни в автомобила. SantaFe има гласов асистент от Baidu, както и безжично зарядно за смартфони.

Това не е първият път, в който автомобилни производители позволяват стартирането на автомобила след сканирането на пръстов отпечатък. Въпреки това технологията е първата, която е заложена в дръжката на вратата. Tesla Model 3 например използва мобилния телефон на шофьора, за да отключи колата и да стартира двигателя. Други производители, сред които и Hyundai, работят по стандарт за виртуални ключове, който би направил технологията масова и универсална сред различните марки.

Източник: economy.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари