Хвърлят 450 бона за облекло на летците

0
Хвърлят 450 бона за облекло на летците
Снимка: Монитор

Летците ни все още не разполагат с нови изтребители и са във въздуха едва 40 часа годишно при минимум 120 по стандартите на НАТО, но пък ще бъдат зарадвани с нови униформи. При това те ще са чисто нови, а не втора ръка, като парашутите на войската ни. Министерството на отбраната ще купува нови дрехи за пилотите в армията. Това става ясно от мащабна обществена поръчка за 450 000 лв. за доставчик на летателни униформи, които ще се зареждат периодично до края на 2016 г., пише в. "Монитор"

В рамките на поръчката летците ни ще се сдобият с 245 нови комплекта които включват якета, гащеризони и ръкавици. Възложителите на търга предупреждават, че униформите не може да са втора ръка, като изрично посочват в документацията, че те трябва да са „неупотребявани”.

Освен това се поставя и срок до 2 г., в който дрехите да са произведени преди доставката, за да не обличат пилотите ни мухлясали гащеризони.

Освен в личния състав Военновъздушните сили ще инвестират и в поддръжката на летателната техника. С друга обществена поръчка се търси доставчик на оборудване за щурмовия самолет Су-25. Армията ни разполага с 14 такива машини, но едва 3 от тях са годни за летене.

Сред заявените стоки са спасителна система, спирачни дискове и уплътнения за колелата. От доставчика се изисква да осигури година гаранция за предоставеното от него оборудване, като носи отговорност за евентуалните неизправности, причинени от некачествени материали.

Състоянието на армията ни като техника и военен потенциал непрекъснато е поставено под остра критика. Отрицателните оценки се засилиха след провала на празничния парад навръх Гергьовден. Тогава над множеството в центъра на София не премина никаква летателна техника въпреки шумно огласените предварително полети и тренировките във въздуха дни наред.

Причината се оказа лошото време, което остави на земята самолетите и хеликоптерите, с изключение на един Ми-17, който развя трибагреника.

Впоследствие критика отнесоха и Сухопътните войски. Министърът на отбраната Ангел Найденов не скри разочарованието си, като заяви, че видял войници в строя, които не можели да движат ръцете си и краката си в синхрон, камо ли да поддържат изрядни редици.

Освен ръководството на армията за ново облекло на личния си състав мисли и това на затворите. Отсега е обявена обществена поръчка за доставка на зимни униформи за надзирателите

От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” заделят за целта над 220 000 лв. Заявени са крупни количества – 579 комплекта униформени костюми, 980 пуловера с пагони и 600 чифта ръкавици. Дава се срок от четири месеца за изпълнение на поръчката, за да може в началото на зимата новите дрехи за надзирателите да бъдат осигурени.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари