Хвърковати чети на БНБ и ДАНС ще проверяват банките за пране на пари

0
​Властта продължава да е хиперактивна по темата без да е известно да има какъвто и да е ефект
​Властта продължава да е хиперактивна по темата без да е известно да има какъвто и да е ефект

Хвърковати чети на БНБ и ДАНС ще проверяват на място банките дали прилагат мерките за превенция на изпирането на пари.

Това става ясно от пуснат в Портала за обществени консултации проект за нарочна инструкция, пише вестник СЕГА.

Според авторите на документа, новият нормативен ред е заради разписаното в закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), че контролните органи от специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САДФР) на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) "извършват проверки на място на задължените лица по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари". Пак там пише и, че ДАНС може да прави проверки и съвместно "с органите за надзор", които в случая са подразделения на БНБ.

С издаването на инструкция ще се уреди редът за извършване на съвместни проверки на място "като по този начин ще се внесе яснота по отношение издаването на заповедите за проверките, плана за извършването им, разпределението на отговорностите между двете институции, избягване на дублиращи действия по контролната дейност, както и административна икономия", пишат авторите на инструкцията.

Те твърдят и, че "в този смисъл, с издаването на Инструкцията ще бъде постигната възможност за осъществяване на съвместната контролна дейност от страна на САДФР на ДАНС и БНБ, като ще се повиши крайната ефективност на националната система за превенция и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма". Това пък от своя стана щяло да "повиши ефективността при прилагането на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, като в същото време ще допринесе за повишаване на сигурността на бизнес средата в България в дългосрочен план." Документът е съвместен и ще е разписан от шефа на ДАНС и управителя на БНБ.

АКТИВНОСТ БЕЗ ЕФЕКТ

През последната година властта е особено активна в законодателството за предотвратяване на прането на пари и на финансирането на тероризма без да има каквото и да е яснота да има някакъв ефект. След като направиха миналата година десетки хиляди луди да подават всевъзможни документи в ДАНС по линия на прането на пари, през последните месеци се правят няколко промени в закона, с които се натоварват все повече хора и фирми с отговорността за докладват на службите.

Така наскоро бе прието, че  галерии и търговци на произведения на изкуството ще трябва да докладват пред ДАНС за сделки над 10 000 евро. Брокери на недвижими имоти пък ще трябва да идентифицират клиентите си не само при покупко-продажби, но и когато отдават скъпи имоти с месечен наем, надвишаващ 10 000 евро. 

Към новите попълнения в списъка с институциите и професиите, задължени да противодействат на изпирането на пари, се включват също така търговците на виртуални валути, както и тези, които предоставят портфейли за попечителски услуги. Да докладват за съмнения за пране на пари се задължават не само професионалните счетоводни и данъчни консултанти, но и тези, които непряко, чрез свързани лица, предоставят подобни съвети.

Глобата за лицата, които имат задължение да докладват пред ДАНС за съмнителни сделки, а не го направят, стига до 10 млн. лв.

Законът се готви отдавна, но бе забързан през тази седмица. Само преди дни доклад на Европейската комисия за пореден път критикува страната ни, че все още не е въвела всички изисквания на европейското законодателство за противодействие срещу прането на пари. Това е важно изискване за присъединяването ни към Банковия съюз и така наречената чакалня на Еврозоната. 

С поправките в закона се забранява на банките да откриват или поддържат анонимни сметки, депозити и сейфове, както и такива, наети от фиктивно лице. Попечителите ще влязат в публичен регистър, който ще се води от Националната агенция по приходите.

Новост е, че фирмите ще бъдат задължени да докладват на Агенцията по вписванията, ако действителните им собственици откажат да им предоставят необходимата информация, че точно те са такива. В този случай, ако бъдат установени от контролните органи, те ще се наказват с глоба от 1000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - до 20 000 лв. за всеки месец до предоставянето на необходимата информация пред Агенцията по вписванията.

Въведе се изискване ДАНС да предостави на Европейската комисия списък с висшите държавни длъжности. Според сега действащия Закон за мерките срещу прането на пари институциите и професиите, които са задължени да следят за съмнителни сделки, трябва да правят разширена комплексна проверка на всички свои клиенти, които са "видни политически личности" или са свързани с тях. Това са президентът, премиерът, министрите и техните заместници, депутатите и членовете на конституционни и върховни съдилища или на други висши органи на съдебната власт, членове на Сметната палата, ръководството на БНБ, посланици, висши офицери от въоръжените сили, кметове и заместник-кметове, членове на управителните органи на политически партии и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари