Художник заведе дело срещу ОУ "Иван Вазов"

4
Причината - унищожаване на произведение на изкуството и накърнени авторски права
Причината - унищожаване на произведение на изкуството и накърнени авторски права Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Художник заведе дело срещу ръководството на русенското основно училище "Иван Вазов".

Причината - унищожаване на произведение на изкуството и накърнени авторски права.

Художникът Валентин Георгиев, който преподава изобразително изкуство, изрисувал стената в кабинета по музика още през 2012. В края на миналата година стартира проект за освежаване на стаите и се оказва, че стенописът пречи. Затова е премахнат.

"Минавам един ден през кабинета и виждам какво са случва вътре - колеги с бои с четки. Влизам и какво да видя - около стенописа ми се оцветява с четки. Чудех се защо ли и ги попитах", разказа художникът, предава Bulgaria ON AIR.

Той остава с впечатление, че стенописът ще остане в стаята. Но в началото на учебната година установява, че той е покрит. След случката творецът решава да си потърси правата по съдебен ред.

"Това нещо се е случило без знанието и съгласието на автора - г-н Георгиев. В този случай безспорно са нарушени правата на автора, защото дори да приемем, че стенописът е върху сграда, която не е негова собственост, той го е създал по време на изпълнение на трудовия си договор, той притежава правото да реши как може ли да се променя неговото произведение на изкуството", посочи адвокатът Павлина Иванова.

Преподаватели от училището разказват, че са се опитали да запазят стенописа, но по изискванията на проекта той е трябвало да бъде заличен.

"Аз съм свидетел, че колегите се опитаха да работят, така че да не бъдат нарушени рисунките, но не се получиха нещата. Резултатът е една нова реновирана боядисана класна стая. По проект ние сме длъжни да осигурим изключително равни гладки едноцветни повърхности", обясни учителят Полина Лъвчиева.

Родителите на учениците са доволни от реновирането на класната стая и не разбират защо г-н Георгиев, който е и преподавател в училището, завежда дело срещу него и иска 3000 лв. обезщетение.

Делото вече е разгледано от Окръжния съд в Русе. Решението се очаква до месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Вазовец
    сельоооо, сельооо ... ако беше истински художник нямаше да работиш като даскал, а щеше да се издържаш от картините си. Целунал си гъза на ръководството, рисувал си без да ти платят, а сега се правиш на интересен. Кой реши, че смотаното ти петолиние и две ноти са велик шедьовър на изкуството. Виждал съм ти смотаните рисунки - нищо особено не представляват. Даже си мислех, че учениците са ги правили.
  • 3
    7
    Джото
    Иначе в момента в Италия се продава една къщурка за близо 600 МИЛИОНА долара, със стeнописи на някой си Караваджо. Предполагам, че и ОУ Иван Вазов след 400 години можеше да се продаде за толкова само заради стенописа, който са заличили.:)
  • 2
    6
    до 5
    Някой да е отишъл в дома му да заличава нещо? Училището не е негово, нещо повече - плаща му се да работи там, в това число и да прави стенописи примерно. Като се чувства обиден - да напусне и да се издържа от стенописи ако е толкова добър. Иначе не всяко рисуване върху стена е изкуство.
  • 5
    5
    Stoian
    Прав е,защо сте го заличили?Идиоти!Нарушени са правата му!Бьлгарина е пьрвобитен и не цени нищо красиво!Човека се е трудил да го направи,вложил е труд,старание!!Безобразие!
  • 7
    4
    Валентина Йорданова
    Г- н Георгиев имате хора, които Ви подкрепят и застават зад вас. Абсолютно безхаберие от страна на ръководството, което може би не се замисля, че колелото се завърта в един момент... Кураж и стабилни нерви за останалите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари