Христо Иванов: Пеевски опитва да ни въвлече в кален скандал, но пачавра леке не хваща

0
Нямаме война с ДПС, Пеевски просто не приема, че ще има нови правила, смята той
Нямаме война с ДПС, Пеевски просто не приема, че ще има нови правила, смята той Снимка: БГНЕС

Нямаме война с ДПС, Пеевски просто не приема, че ще има нови правила, смята той

"Много болезнено преживя, че стоте процента контрол, които досега е свикнал да смята, ме чу се дължат, вече не могат да продължат по този начин. Ние опитваме да сложим на масата ясни правила, стандарти, яснота за това как се носи политическата отговорност. Затова е цялата тази истерия. Технологията на това, което господин Пеевски прави, е проста - той се опитва да въвлече всички в един отвратителен кален скандал. Логиката е, че пачавра леке не хваща, него това не го притеснява" - така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на поредната порция критики от Делян Пеевски.

"Цитира някакви измислици, полуизмислици, подбрани полуистини, с което да ни накара да отговаряме на тях. Това, разбира се, ще въвлече всички и ще направи невъзможно продължаването на управлението. Той го прави, защото не може да приеме, че трябва да има ясна договорка за това как ще се носи отговорност за разпределението от тук нататък на кадровите решения. Как ще се носи отговорност за разпределението на отговорността, а не на позициите", коментира Иванов, пише вестник "24 часа".

"Неслучайно атакува гражданския сектор, защото всъщност е ясно, че единственото място, от където биха могли да дадат някакви неутрални предложения за хора, които не са партийно зависими, са именно този тип организации", посочи Иванов и обобщи: "Свикнал е със 100%, добре му е със 100%, смята, че могат да имат 2/3 заедно с ГЕРБ без да носи ясна публична отговорност".

По-рано Пеевски го обвини, че "чрез неправителствени организации рекетира държавата". И поименно спомена Антикорупционния фонд и Българския институт за правни инициативи.

Важното в момента е ГЕРБ-СДС да дадат отговор на предложения меморандум, за да се види може ли да продължи правителството, изтъкна съпредседателят на ДБ.

Той коментира и думите на Пеевски, че без ДПС мнозинството не може да продължи да съществува: "Той трябва да обясни защо е така освен демонстрацията, която прави, че то не може да съществува, защото иначе е готов чрез подобен тип технология на окалване, омаскаряване, взимане на заложник различни хора чрез всякакъв тип твърдения, които се правят, защото това е, което се случва, да направи невъзможно съществуване на мнозинство без тяхно участие".

"България има огромен стратегически интерес и този интерес е и наш, говоря от името на "Демократична България", българските демократи и електоралния сегмент на българските турци да могат да гледат в една посока. Този интерес съществува от самото начало на българската демокрация. От тази гледна точка мисля, че има дълбока мъдрост в това, че ДПС разбра, че Делян Пеевски не може да бъде единствен техен представител и че ще има и друго представителство. Защото мисля, че желанието те да влязат в разговорите за конституционна промяна, за промяна на стандартите, по които се упражнява властта в България, е нещо, което умни хора в ДПС са разбрали като възможност. В момента господин Пеевски изгаря и тази възможност. Не мисля, че можем да му позволил това да се случи", коментира депутатът. Затова отново настоя да се намери механизъм на работа с ГЕРБ, при който и ДПС да може да участва в решенията и номинациите.

"Ние нямаме война с ДПС. Господин Пеевски просто не може да приеме, че ще има нови правила. Това ще се случи дори и да отидем на избори. В този смисъл е добре и разумно господин Бойко Борисов да престане да се крие, партия ГЕРБ да отговори на съществените политически предложения, които сме им направили", каза още той.

И обясни, че именно за да не се загуби тази възможност, той няма да участва в размяната на реплики с шефа на групата на движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари