Христина Христова: Става все по-трудно да се снабдим с добра храна

0
Според бившия социален министър страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи
Според бившия социален министър страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи Снимка: БГНЕС

Според бившия социален министър страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи

Хората вече се лишават от храна, а държавата бори спекулата със сайт за сравнение на цените - има ли логика?

"Ако се опитаме да кажем каква е тезата в момента, то е неблагоприятна ситуация, двуцифрена инфлация над 16%, намалява покупателната стойност на хората. Нарастват цените на стоките и все по трудно става човек с достатъчно добра храна да се снабди и с някои основни други стои и услуги. Нямаме бюджет, нямаме редовно правителство. Тези 2 удара, които ни бяха нанесени като европейска страна – отлагането на Шенген, отлагането на Еврозоната - това също е обезкуражително", заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя определи ситуацията като тежка и неблагоприятна, но отбеляза, че прогнози за нея е имало още в края на миналата година.

"С изненада прочетох, че ще има държавен магазин. Нека да се пробва, но основната характеристика на България е страна със свободна пазарна икономика и свободна конкуренция и се смята, че конкуренцията, когато не е деформирана, тя наистина допринася за нормални цени на стоките и услугите, нормална цена на живота на хората", посочи още Христова.

Гостът смята, че хората имат ново активно потребителско поведение, започнали са да търсят промоционални цени, да не купуват от местата с високи цени и да не отиват в магазините, където се знае, че се поддържат високи цени.

"Картелът не е измислен сега, защото сме в период на висока инфлация и на повишени цени. Картелът е измислен много отдавна и едва ли ние ще се спасим като остров да няма картелни споразумения между търговците, производителите и посредниците", каза Христова

"Мисля, че страдаме от недостатъчна ефективност на контролните органи и те трябва все повече да влязат във истинската си функция и да бъдат ефективни", добави бившият социален министър.

Според нея добрата новина от бюджета, който очакваме, е, че е запазено нивото на стандартните социални помощи и на минималната работна заплата.

"По средата на годината мисля, че не е разчетен бюджетът за тази година за нови увеличения на минималната работна заплата. Разбира се, че звучи добре, но не бива да се правят експерименти. 3 пъти бяха увеличени пенсиите през изминалата година, и трите пъти извън основните принципи на пенсионноосигурителната система, което е удар по пенсионната система", подчерта Христова.

По думите ѝ трябва да се направи дефиниция за енергийна бедност, за да може още от 1 януари 2024 г. да се работи с нея и хората да бъдат подпомогнати.

"По същия начин си мисля, че трябва да се реформира системата за социално подпомагане. Тя е много изостанала, тя не дава истинска подкрепа на тези, които се нуждаят. Все още се работи с много стари величини, които са абсолютно неадекватни", изтъкна Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари