Хора с увреждания искат промени в законите, за да се реализират като личности

3

Парламентът на замозастъпниците с предложения за законодателни промени в полза на хората с увреждания

В Община Русе се проведе втората парламентарна сесия в реална среда на Парламента на самозастъпниците към Сдружение „Рализ – Бализ“. Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе и по време на него Сдружение „Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения“ бе представена от двама младежи.

Темата на срещата бе „Предизвикателствата пред нас“. Младежи с интелектуални увреждания от десет града в България говориха за равнопоставеност в образованието, труда и обществото, като бяха представени и добри практики в тези области. Изготвени и гласувани от депутатите бяха и позиции, в които са изразени становища и предложения за промени в сферата на законодателството на хората с увреждания, за да могат да се реализират като личности и граждани.

На срещата присъства и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова, която поздрави участниците и им благодари за отдадеността и положените усилия гласът на хората в неравностойно положение да бъде чут. Тя сподели готовността на Община Русе да продължи да работи за увеличаване възможностите на хората с увреждания, съобщиха от общинската администрация.

Парламентът на самозастъпниците е създаден през 2021 година. Негови членове са 25 самозастъпници, избрани за депутати – лица с интелектуални затруднения, членове на Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) от 15 града в страната. Парламентът е възможност за млади хора с интелектуални увреждания да се запознаят с това как работи политиката, как влияе върху техния живот и какви са възможностите за реалното им участие в политическия живот. На 9 септември 2021 година в онлайн среда бе проведено първото събрание на парламента, а на 21 юни 2022 година в град Пловдив бе проведена първата парламентарна сесия на живо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари