„Ходещата пневмония“ настъпва в Европа

0
Очаква се и в България
Очаква се и в България Видео: bTV

Очаква се и в България

Китайската детска пневмония влезе и в Европа. Според специалисти тя ще достигне и в България след пътуванията по коледно-новогодишните празници.

И в момента личният лекар д-р Мирослав Спасов отчита скок на респираторните заболявания и пневмониите. Само за вчерашната смяна има 15 новодиагностицирани пациенти, информира bTV.

Обичайните вирусни или така наречени интерстициални пневмонии, които протичат скрито и доста хора ги подценяват. За два-три дни при почти никаква симптоматика - температура до 37,5 и две-три прокашляния, изведнъж пациентът зазлява“, казва д-р Спасов.

Микоплазмената или по-известна като „ходеща пневмония“ препълни болниците в Китай. Тя засяга предимно деца, а симптомите често са грипопоподобни с изразена кашлица, умора и главоболие.

Обяснението е, че мерките които са се взимали в някои държави, много строги с изолация на децата, ги оставят без напрегнат имунитет по отношение на инфекциите от другите вируси. Именно това е увеличаване на заболяемостта от вирусни инфекции, характерни за есента и „микоплазма пневмония“, казва съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

За разлика от вирусните пневмонии, както при COVID-19 например, тази от Китай е причинена от бактерия и има лечение с антибиотици.

Ако колегите педиатри се страхуват, трябва да наблегнат на макролиди и по изключение на хинолони. В никакъв случай любимите им цефалоспорини трета генерация“, съветва Кантарджиев.

Шест държави в Европа са докладвали за увеличение на този тип пневмония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Дсеррррр4444
    Този Китай!!!!!Само се казва,а нищо не се прави!!!Ами китайци да не пътуват!Да се лекуват в Китай!
  • 4
    2
    Наблюдател
    Има я тук вече близо от два месеца поне.Кашлят като магарета.Някой остават и без глас.Влачат се по 4 ,а и по вече седмици.Цели семейства ги наляга.Префвньия,профилактика,контрол? Кой от къде идва,кой как в държавата влиза? Ще хванем от Азиатски мравки колики с нашите депутати и отговорни лица от здравеопазването и гущери ще повръщаме.
  • 8
    1
    фена на Путин
    Пак от Китай идва всичко, както уж беше и с ковида, докато накрая самото СЗО не призна, че ковид идва от американска лаборатория, и че няма но общо с природен произход. Сега про американските мисорки пак ни облъчват, че от Китай идва поредния белодробен изрод, само че този път бие деца. На децата вече посягате. Докато с ковида избихте милиони пенсионери, сега нож извадихте на бъдещето на планетата. Не ме е яд че ме лъжете, яд ме е че си мислите че ви вярвам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари