Хлебопроизводители в Русе: Цената на хляба тепърва ще расте

1
Причината - 30-процентното увеличение на цената на газа
Причината - 30-процентното увеличение на цената на газа

След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин.

Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

"Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените", посочи тя.

Проучване на кореспондентите на БТА показа, че хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева. Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32 на сто на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в близките два месеца.

Покачването на цената на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които в рамките на шест месеца разглеждат предложението, каза тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба, категорична е Кукушева. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в рамките на 17-18 на сто. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева.

За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя. Кукушева припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година и допълни, че вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб„Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя.

Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.

В Монтана цената на хляба падна с около 10% , но производител прогнозира, че ще се вдигне пак до месец, ако горивата продължат да растат

С премахването на ДДС върху хляба от 1 юли цената в Монтана е паднала с около 10%, каза за БТА Валери Кръстев, собственик на най-голямата местна фирма за производство на хляб. Той уточни, че цената не се формира само от ДДС, а и от много други неща. От 1 юли цената на природния газ, с който работят в неговата фирма, е с 32% по-висока. Цените на горивата продължават да растат и ако до месец тази тенденция се запази, то ще се наложи ново поскъпване на хляба, посочи той.

С премахването на ДДС върху хляба и брашното от 1 юли мелничарите намалиха цените с 10 %, а не с 20%. Няма как производителите на хляб да намалят с 20%, заяви Кръстев. Той съобщи, че в момента в Монтана има само трима местни производители, двама от които имат малки фурни с по няколко човека, и припомни, че преди 10 години в града е имало 18 хлебопроизводители. Заради постоянното поскъпване на суровините за хляба и трудностите повечето производители се отказаха, продадоха машините и приключиха с този бизнес. Сега в Монтана основно се яде хляб, който се произвежда в София и се докарва всеки ден. Възможно е скоро в областния град да няма кой да поеме поръчка за направа на хляб, баница, торта и други продукти от брашно, коментира Валери Кръстев.

Във Враца намалението за различните видове хляб е от 5 до 40 стотинки

Във Враца намалението за различните видове хляб е от 5 до 40 стотинки, каза Веселка Георгиева, управител на супермаркет. Сега най-разпространеният вид хляб от 700 грама – бял и типов, нарязан и опакован, се продава по 1,35 -1,40 лева, а преди дни е достигал цена 1,80 лева в магазина, казва тя. По-ниски са цените и на хляба с добавки на други видове брашно, ядки или семена.

Точно с 10 стотинки е по-ниска цената, на която получава хляба в магазина си от сряда Емилия Цанковска. Тя е собственик на минимаркет и зарежда хляб и закуски само от един местен производител, който е предпочитан от клиентите ѝ. Според нея по-ниската цена ще увеличи оборота на хляба, но е категорична, че тези десет стотинки по-малко не отговарят на обещаните от управляващите 16-17 процента намаление на цената след въвеждане на нулевата ставка ДДС върху хляба и брашното.

Засега и големи, и малки производители във Враца не са склонни да дадат по-ниски цени за други хлебарски продукти и за закуските, които също се произвеждат основно с пшенично брашно.

В област Плевен между 10 и 24 стотинки е намалението в цената на хляба, производители обаче очакват хлябът да поскъпне до 3 лева

В област Плевен между 10 и 24 стотинки е намалението в цената на хляба. В Гулянци, в два от най-често посещавани магазини от местните жители, цената на насъщния е намалена с 10 стотинки. В Левски в най-големия магазин за хранителни стоки намалението е от 24 стотинки. От 9 юли хлябът от 650 грама се продава за 1,35 лв., като преди това е струвал 1,59 лв.

Намаление от 10 стотинки на хляба отчитат собствениците на квартални магазини в Плевен. Според Силвия Николова, която заедно със съпруга си държи малко магазинче в централната част на града, намалението не е в размера, очакван от клиентите. По думите ѝ производителите дори прогнозират хлябът да поскъпне и да стигне цена от 3 лв.

Според Огнян Георгиев, който е производител на сладкарски изделия и собственик на заведения за бързо хранене в Плевен, положителен ефект от въвеждането на нулева ставка за ДДС за доставка на хляб и брашно няма. „Ако досега съм купувал една питка за един лев с ДДС и съм ползвал 16 ст. ДДС, тя ми е излизала нето на 84 ст., сега я взимам пак на един лев, но не ползвам отстъпка по ДДС, т.е. за мен реално има поскъпване, не намаление, и трябва дори да вдигна цените за клиентите“, обясни той. Георгиев коментира, че според него става въпрос за нелоялни практики на производителите, които повишават крайната цена. Георгиев обясни, че при брашното има малко намаление, но това той не го обвързва с нулевата ставка на ДДС, а със спада в цената на пшеницата през последния месец.

Хлябът в Русе е поевтинял между 10 и 20 стотинки, производители на хляб твърдят, че цената няма да се запази ниска, а тепърва ще расте

Цената на хляба тепърва ще расте. Премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата, казаха за БТА производители на хляб в Русе.

Мартин Киров е собственик на фурна, която произвежда около 300 хляба дневно. Обяснява, че 20 процента от формирането на цената на насъщния е свързана с горивото. "Всички големи хлебопроизводители са на газ, който е повишен с над 30 процента, и това означава, че цената на хляба ще расте. От идния месец очаквам покачване. Ние имаме предимство, тъй като нашата пещ работи на дизел", обясни Киров. Той каза, че фирмата му няма да увеличава цената на хляба, която е 1,70 лева за 600 грама табан.

"Въпреки нулевата ставка ДДС хлябът поевтиня с около 10 стотинки. Това ще даде ефект за няколко седмици. Цената на брашното обаче не спира да расте. През миналата година го купувахме на около 60 стотинки без ДДС за килограм. Сега плащаме по около 96-97 стотинки без ДДС. До края на месеца най-вероятно ще мине лев. Дотам стигнахме, че да плащаме веднага брашното, защото цената след седмица вече е различна", обяснява Киров.

По думите му ще има и много спекулации около увеличението на цената на газа, заради което ще поскъпне и хлябът.

"Двата компонента, които оказват най-голямо влияние върху цената на хляба, са брашното и горивото, а те не спират да поскъпват", каза Киров. Според него цената на хляба в края на юли ще бъде по-висока от тази, която е била през миналия месец. "Нулевата ставка ДДС за брашното не влияе на цената на хляба. Аз си взимам ДДС от държавата. Неговата по-ниска цена ще се усети единствено на щанда в магазина", коментира Киров.

Той предлага друга мярка за поевтиняване на насъщния. "Преди десетина години работихме с т.нар. безакцизно гориво. Нека отново ни се позволи - само на производителите на хляб да ползваме това гориво. Така цената на хляба ще падне", обясни Киров.

Собственик на друга голяма фирма за производство на хляб и хлебни изделия в Русе, която пече между 3000 и 4000 хляба на ден, казва, че цената на хляба до месец ще се вдигне. "Определението за хляб гласи, че се произвежда от вода, брашно, сол, мая или квас. Само той не трябва да се облага с ДДС, а това са три вида хляб– „Добруджа“, бял и типов. Всеки друг вид, в който има например олио или семена, не минава под определението за хляб и се облага с ДДС", обясни хлебопроизводителят. Той посочи, че фирмата му предлага повече от 20 вида хляб. От тях само на три вида цената им е понижена с 10-15 стотинки.

"Фирма, която ни доставя брашно, ни предупреди тази седмица, че ще вдигне цената с около 100 лева на тон. Когато попитахме каква е причината, ни обясниха, че новата пшеница е по-скъпа от старата. Досега плащахме по около 1000 лева за тон брашно, а сега ще е около 1100 лева. Няма как цените на хляба да паднат. Само в големите хранителни вериги той е на по-ниска цена и това е с рекламна цел. До месец - месец и половина очаквам цените отново да тръгнат нагоре. Причината е поскъпването на газа и на брашното", посочи собственикът на фирмата.

Проверка на БТА показа, че хлябът е поевтинял между 10 и 20 стотинки в Русе след премахването на ДДС. БТА провери и каква е цената на хляба и в съседна Румъния, където от няколко години ДДС върху насъщния е девет процента. Въпреки че съпоставка е много трудно да се направи, тъй като има най-различни видове хляб, за справка взехме голяма хранителна верига, която има магазини и от двете страни на река Дунав.

Ако в румънския магазин цената на 600 грама тостерен хляб от бяло брашно - родно производство, е 3,99 леи или 1,60 лева (1 румънска лея е 0,40 лева), то в търговския обект в Русе цената му е 1,65 за 550 грама. "Златната Добруджа", която е 600 грама, е 2,19 лева, белият хляб - тостер, който е 500 грама, е 1,65 лева, а селският хляб - 650 грама, е 1,69 лева.

Производители в Търговище са категорични, че са свалили цената с 20 процента

В търговските обекти в Търговищко хлябът е с по-ниска цена, но какъв точно е процентът на намалението трудно може да се определи заради вида на обекта – верига, среден или малък магазин.

Производителите на хляб и хлебни изделия са категорични, че са свалили цената с 20 на сто след въвеждането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното. Пред БТА управители на две от големите фирми за производства на хляб в Търговище – „Яс-ка“ ООД и хлебопекарна „Дружба“ обаче заявиха, че все още работят с брашно, закупено на старите цени.

По думите на Хакъ Хасан, производител на хляб „Мизия“, облекчението все още не се е усетило. Причина за това е на първо място, че работят със стари суровини, с които са се запасили, но и заради увеличението на цената на газа. Производителят е категоричен, че в област Търговище влиза хляб от 18 различни региона на страната – в магазините може да се намери и насъщен, доставян от Харманли. „Аз държа на качеството. И в това е силата ни. Хората ни знаят. Не сме забелязали да има спад в потреблението, но със съжаление ще кажа, че има възрастни хора, които купуват вчерашен хляб заради по-ниската цена, допълни Хасан.

По думите му държавата трябва да окаже контрол върху търговските вериги, тъй като те слагат надценка от около 30 на сто. Правилното ще е тя да е между 10 и 15 процента. В обектите на фирмата масовият хляб се продава на 1,30 лв., с десетина стотинки повече се търгуват багетите и пърленките. Няма промяна в цената на типовия хляб – 1,50 лв., който според управителя е „истински, без оцветители, и се прави по дългогодишна изпитана рецепта на карнобатската мелница“.

„Не сме усетили ползите от премахването на ДДС. С новите цени ще зареждам другата седмица. Но при този скок на цената на газа, не очаквам драстична промяна за бизнеса ни“, коментира пред БТА Айдън Алиев, чиято фирма над 30 години произвежда хляб и хлебни изделия. Той допълни, че от началото на годината цената на произвеждания от него хляб се е вдигнала 90 процента и в момента е 1,40 лв. От началото на седмицата цената е с 20 стотинки по-ниска. По думите му добре е, че консумацията поддържа ниво, но проблемът ще е увеличението на газа, а всичко това не дава възможност да се вдигнат заплатите на работниците.

Производител от Разград: Какво са 20 процента, при положение че всички материали се вдигнаха с 200 процента?

Производителят на хляб и хлебни изделия Йовка Стоянова, собственик на пекарна „Лазаров“ в Разград, все още не е закупувала брашно, възползвайки се от мярката. „Предстои в следващите дни. Но какво от това? Какво са 20 процента, при положение че всички материали и консумативи се вдигнаха с 200 на сто? Предстои и сериозен скок на цената на газа, трудно ще се устои“, казва тя.

Производителят допълни, че не успява да пробият да продават във веригите. Отчитат намаление на консумацията и в същото време интерес към преоценения хляб.

Разчетите на фирмата показват, че през последния месец са намали производството с 30 процента. Работниците им са около 18, не могат да мислят за съкращение на персонал. „При нас всеки си има задължения по веригата. Не може да се нарушава поточността“, категорична е жената, която вече над 30 години развива бизнес в бранша.

За да задоволи клиентите и да разнообрази производството, пекарната предлага и хляб с лимец и с квас. За съжаление, малцина са хората, които могат да си позволят този тип изделия, въпреки че са вкусни и с доказани качества.

„Опитваме се. Лошото е, че не виждаме лъч надежда – разходите за производството се увеличават, работниците чакат заплати, държавата – данъци и осигуровки, сметките за ток и газ идват всеки месец… Просто ще ни затворят… А когато човек затвори – повече няма отваряне“, смята Стоянова.

В Шумен най-евтино се предлага хляб „Добруджа“ – за 1,24 лв.

Цената на хляба в шуменските магазини е по-ниска след гласуваната от Народното събрание нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно. Най-значително е намалението на цените в големите търговски вериги, установи проверка на репортер на БТА.

В един от хипермаркетите в града цените на най-купуваните хлябове варира от 1,33 до 1,74 лева. Най-евтино, за 1,24 лева, се предлага хляб „Добруджа". След въвеждането на нулевата ставка на ДДС, цената на хляба е намаляла с около 20 процента, най-евтини са „Добруджа“ и обикновеният бял хляб, коментираха търговци в магазина. Те припомниха, че големите вериги за хранителни стоки в страната предлагат на промоция и хлебни изделия.

Повечето посетители на хипермаркета казаха пред репортер на БТА, че забелязват намаление в цените на хляба, което според тях е незначително. „Пазаруваме само стоки, които се предлагат на промоционални цени. Не се интересуваме от политика, не знаем и реалната цена на стоките, която се променя постоянно", казаха двама възрастни клиенти на магазина.

Цените на закуските в различни търговски обекти в централната част на Шумен остават непроменени, установи още репортерската проверка на БТА.

Цената на „масовия" хляб в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лева

Цената на „масовия" хляб в Силистренско варира от 1,40 до 1,80 лева, каза силистренският хлебопроизводител Александър Сабанов. Цената по веригата от зърното до хляба е без ДДС, което влияе и за намаляването на цената на хляба. Сабанов е скептичен за появилите се в някои медии прогнози за това, че има вероятност от Украйна да се внася по-евтино зърно, тъй като то ще се оскъпява от транспорта. Няма да има влияние върху цените на национално ниво, защото няма да може да се осигури достатъчно зърно, което да влезе от Украйна поради липсата на черноморски пристанища, през които могат да се товарят големи кораби.

По-малките хлебопроизводители в Силистренско споделят, че трудно могат да свалят цените си. Фурната в село Професор Иширково произвежда около 600-700 хляба дневно. „Нашата цена няма да падне, тя е ниска и по-добре стои спрямо конкуренцията. Другата причина - ние сме малка фурна и малкият обем не предполага формиране на по-висока печалба. Ние целим преди всичко задоволяване на нуждите на нашите член-кооператори. Компенсираме загубите с производството на закуски и сладкарски изделия", каза Велика Славова – председател на Земеделска кооперация „Нива -93" в селото.

Тя споделя, че са се вдигнали цените на всички консумативи, но най-големите пера - електричеството и човешкият труд, са се увеличили няколко пъти.

Държавата да определи таван за цената на хляба в магазините, предлага варненски хлебопроизводител

Държавата трябва да определи таван за цената на хляба в магазините, каза за БТА Димитрина Иванова, управител на хлебозавода в град Белослав, един от най-големите във Варненския регион. Според нея след свалянето на ДДС върху брашното, производителите са намалили цените, но не и търговците. Има магазини, където надценката е 50 стотинки на бройка хляб, обясни Иванова и уточни, че това е печалба за търговеца, но е в ущърб както на производителите, така и на крайните потребители.

Скокът в цената на газа обезсмисли намаляването на ДДС, каза още Иванова. Според нея, при тази ситуация, е редно държавата да помисли как да подкрепи бизнеса не само заради повишението на тока, а и на този енергиен източник. В противен случай по-малките производители, както и тези, които са изцяло на газ, са застрашени от фалит, посочи Иванова. Тя уточни, че много от колегите ѝ са притеснени, защото не са наясно докога ще има газ и каква ще е цената му.

За производителите всъщност облекчението е само за ДДС върху брашното, коментира още Иванова. Тя припомни, че това е само една от суровините, които се влагат в хляба. Всяка седмица получаваме информация, че другите продукти, които ползваме, поскъпват – мая, вода, опаковки и т.н., обясни Иванова.

Тя посочи още, че държавата е редно да изчисти и неяснотите около нормативната уредба, която определя какво всъщност е хляб. Аргументът ѝ е, че в момента закуските не са насъщен, както и тестото, и за тях няма намаление на ДДС.

В Добрич има поевтиняване на хляба с между 5 и 15-20 стотинки за брой

Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, коментира, че има поевтиняване на хляба с между 5 и 15-20 стотинки за брой. Цената на брашното обаче е скочила с между 50 и 120 лева за тон, или близо 10 на сто. „Няма как да свалим много цената на хляба, при положение че цената на брашното се вдига, и то доста драстично“, каза той.

Преди дни стана ясно, че с 32 процента поскъпва и природният газ, припомни Няголов. „Предполагам, че цената на хляба ще се задържи такава, каквато е, до края на август, но после ще има неминуемо увеличение, защото този газ ще ни утрепе. Това означава по-висока цена и на тока и нещата се навързват едно подир друго“, допълни браншовикът.

Големите хлебозаводи във Великотърновска област са намалили цената на хляба с около 20 стотинки

Големите хлебозаводи във Великотърновска област са намалили цената на хляба с около 20 стотинки, след решението на Народното събрание за нулева ДДС-ставка, показва репортерско проучване на БТА. Според производителите това е добър начин да се намали крайната цена за потребителите, но проблемите в бранша остават заради високата цена на горивата и енергията. Според Александър Алексиев, който е собственик на мелница в Бяла, Русенско, решението за нулевата ставка за три от основните брашна, които ползват производителите на хляб и тестени изделия, е влязло в сила от 9 юли. Това е твърде кратко време, за да се установи дали мярката ще е в полза на бизнеса, посочи той. Зърнопроизводителите не плащат ДДС от години, но високата цена на горивата и торовете е причина за повишението на цената на зърното, коментира за БТА зърнопроизводителят Георги Славейков. Той посочи, че ако през миналата година килограм зърно се е продавало на цена около 36 стотинки, то сега цената се е вдигнала неколкократно.

Много от малките семейни пекарни не са регистрирани по ДДС и нулевата ставка не е начин за стимулиране на бизнеса им, каза за БТА Ани Димова, която от 20 години заедно със съпруга си произвежда хляб и тестени изделия в малка пекарна във великотърновското село Ресен. „Ние сме дребни производители, в продължение на 20 години оцеляваме и имаме постоянни клиенти, които са сигурни в нашето качество, но сега е много страшно“, разказа тя и подчерта, че основната причина е високата цена на тока и горивата. Спрямо миналата година сме намалили производството си с една трета. Днес предстои да си закупим брашно, но не знаем на каква цена ще е то, посочи тя. По думите ѝ, за да бъде съхранен малкият бизнес на хората, държавата трябва да дотира електроенергията, която производителите ползват.

От 9 юли един от най-големите производители на хляб и хлебни изделия в област Стара Загора намали доставната цена с 20 стотинки

От 9 юли един от най-големите производители на хляб и хлебни изделия в област Стара Загора "Хлебопроизводство СЗ" намали доставната цена с 20 стотинки, каза пред БТА управителят на фирмата Гергина Димитрова. Тя посочи, че доставната цена до магазините е 1,30 лева за хляб от 650 грама. "Хлебопроизводство СЗ" произвежда между 14 000 и 18 000 хляба ежедневно и доставя насъщния в магазини в Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

Потребителите в Стара Загора вече са усетили промяната в цената на хляба. „Намалението, което има от няколко дни, е хубаво, защото всичко се качва всеки ден. За всички е трудно, но за нас пенсионерите е много важно“, каза за БТА пенсионерката Генка Георгиева. Тя посочи, че вече купува типовия хляб от 1,99 на 1,65 лева. Иванка Неделчева пък обясни, че разликата в цената на хляба ще бъде „изядена“ от повишаването на цените на другите продукти в потребителската кошница. Неделчева призна, че когато опива на пазар, купува няколко неща и не следи за цената им. „Виждам стойността на касовата бележка, а тя се повишава“, допълни тя.

Хлябът в магазините в Ямбол поевтиня с 15 – 20 стотинки след премахването на ДДС за хляба и брашното

Хлябът в магазините в Ямбол поевтиня с 15 – 20 стотинки след премахването на ДДС за хляба и брашното, показа репортерска проверка на БТА. Две от най-масовите в региона търговски марки бял хляб от 600 грама доскоро се продаваха за 1,60 лв. и 1,65 лв., а новата им цена е съответно 1,45 лв. и 1,50 лв. В някои търговски вериги и квартални магазини цената на белия хляб е с 20 стотинки надолу. При пълнозърнестите, типовите и т. нар. специални хлябове намалението е по-малко – с 10 стотинки. „Още като обявиха доставчиците новата цена, намалихме я и ние. Веднага пренастроихме и касовите апарати с нулево ДДС за хляба“, коментира за БТА Пепа Генчева, собственичка на магазин в Ямбол.

„Мярката с нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното е добра, но недостатъчна, за да покрие постоянно нарастващите цени на останалите суровини – мая, сол, олио и др. Почти всеки ден ни ги доставят на нови цени, а и тези продукти са с ДДС, както и електроенергията, която плащаме. Пшеницата също поскъпва постоянно на борсата, съответно и брашното. В същото време са необходими и актуализации на заплатите на служителите заради инфлацията. Възможно е до края на годината хлябът да достигне цена 2,50 лв. – 3,00 лева. Не мисля, че тази мярка помага, не са изключени и фалити в сектора“, каза за БТА хлебопроизводител от Ямболско, който е на пазара от 1992 г.

Между 15-20 на сто е спаднала цената на хляба в Пернишко

Между 15-20 на сто е спаднала цената на хляба в Пернишко в резултат на отпадането на ДДС ставката, установи репортерска проверка на БТА. Големите търговски вериги продават по-евтин хляб с 20%. В по-малките магазини търговците обаче обясняват, че при доста хлебопроизводители намалението е с 15 % заради досегашни загуби от поскъпването на електроенергията. По-малките пекарни, които не са регистрирани по ДДС, са запазили старата си цена.

Така 650 г бял хляб, нарязан и опакован и същият грамаж типов хляб може да се купи срещу 1,19 лв. (при стара цена 1,49 лв.), ръчен бял от 600г струва 1,43 лв. ( при стара цена 1,79 лв.), Добруджа 650г - 1,48 лв., (при стара цена 1,85 лв.). Новите цени на насъщния варират от 1,19 лв. до 1,80 лв. в зависимост от вида на брашното, грамажа и фирмата - производител.

Ако купуваш всеки ден по един хляб, печелиш по един на седмица, което никак не е малко, пресмята пред БТА Васил Станимиров - кмет на най-малката община в региона Ковачевци и бивш хлебопроизводител. Той прогнозира последващо намаляване на продажната стойност на насъщния заради очаквано стабилизиране на цените на електроенергията и горивата. Кметът обаче е притеснен от поскъпването на фуражите, което по думите му, ще рефлектира върху цената на месото.

В област Кърджали хлябът се предлага на търговските вериги с между 20 и 25 ст. по-евтино

След влизане в сила на нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно, в област Кърджали хлябът се предлага на търговските вериги с между 20 и 25 ст. по-евтино споделят производители и търговци, а в пазарската кошница той е с между 20 и 30 ст. по-евтин, показа проверка на БТА. В търговката мрежа в областния град се предлага хляб основно на местни производители и такива от Хасково.

Цената, на която сме доставяли досега хляба на търговците, към днешна дата е с 25 ст. по-ниска. Намалението трябва да се усети при крайния потребител, но за производителя нулевата ставка не е облекчение“, споделя за БТА Бахар Палова, управител на „Хлебопроизводство Кърджали“ ЕООД. Собственици на малки квартални магазини отчитат, че след влизане в сила на мярката купуват от производителите на цена по-ниска с между 20ст. и 25 ст. за брой. Респективно намалили са продажната цена с толкова, с колкото е намалението към тях.

Проверка в търговската мрежа в града край Арда показва по-ниска цена на насъщния отпреди няколко дни. От голяма търговска верига, една местна верига и два квартални магазина, резултатите показват по-ниска цена на хляба, но на едно от местата намаление на част от хляба не бе отчетено. Така в град Кърджали насъщният се купува от 1,09 лв. до 1,82 лв. за брой, в зависимост от вида в големите търговски вериги и между 1,50 лв. и 1,69 лв. за хасковски хляб, който по-рано се е продавал в по-малките и кварталните магазинчета на цени между 1,70 лв. и 1,99 лв. и между 1,70 лв. до 1,95 лв. за произведен в Кърджали.

А част от потребителите все още не са усетили намалението заради намаленото потребление на хляб в домакинствата, споделят купувачи и обясняват, че ако допреди година са купували хляб 3 до 4 пъти седмично, то сега купуват хляб два пъти в седмицата.

Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска от началото на седмицата

Цената на хляба в Благоевградско е с 25 ст. по-ниска от началото на седмицата, каза за БТА председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Петър Иванов. От много време се говори, че трябва да се случи промяната в ставката на ДДС за хляба, допълни той. Още от понеделник в областта хлябът е с нова, по-ниска цена. Увеличение обаче е възможно да има и това зависи дали ще има промяна в цената на житото, допълни той.

На същото мнение е и хлебопроизводителят и собственик на закусвални в Благоевград Димитър Бакалов. По думите му поевтиняването на хляба е труден момент, защото цената му зависи от много други фактори – цената на горивата, на електрическата енергия, както и от цените на влаганите продукти. Бакалов посочи, че от август миналата година има увеличение на всичко, това е особено осезаемо при продуктите, които се използват за закуските, където увеличенията на стоките, необходими за направата им, е от два до три пъти.

Никъде не се говори за заплатите на работниците, а това са хора, които работят цяла нощ на пещта, за да извадят топъл, пресен хляб, каза още Димитър Бакалов. Той посочи, че са необходими увеличения на заплатите на работещите в бранша, което да задържи наетите хора в сектора.

Цената на хляба зависи и от цената на пшеницата тази година. „Никой от хлебозаводите не работи до последния чувал брашно, всеки има по 10-20 тона брашно във фурната и докато ги изработи минава време“, каза още Бакалов и допълни, че хлебопроизводителите все още работят с брашно от миналогодишната реколта пшеница. Ако цената на житото тази година е по-висока, това неминуемо ще доведе до увеличение по веригата, допълни той.

Алтернатива на закупения от магазина хляб е домашно приготвеният, каза за БТА Александра Димитрова. От една година семейството ѝ приготвя хляб у дома с уред – хлебопекарна. Инвестицията е около сто лева, а за направата на един хляб е необходим половин килограм брашно. Заедно с другите съставка и използваната ел. енергия цената е 90 ст. за хляб, разказа Димитрова. Тя допълни, че с по-ниската цена на брашното, въведена с нулево ДДС, приготвеният в домашни условия хляб е дори по-евтин.

С 20 - 23 ст. поевтиня хлябът на основните фурни в Смолян през последната седмица

С 20 - 23 ст. поевтиня хлябът на основните фурни в Смолян през последната седмица. В магазините в града хлябът се продава около 1.38 – 1.40 лв. след намалението, като производителите го доставят при стойност 1.20 лв. Продукцията на една от кооперативните фурни в Смолян засега остава с непроменени цени след въвеждане на нулевата ставка за ДДС. Възможно поевтиняване може да бъде въведено само с решение на Управителния съвет на Кооперацията, който ще заседава през следващата седмица. С колко ще се намали цената на самуните, произвеждани в кооперативната фурна, ще зависи и от очаквано поскъпване на брашното. Доставчик на пшеничната суровина е информирал за повишение на досегашната цена от 97 ст. без ДДС на 1.08 лв. В Кооперацията хлябът се произвежда ръчно, без подобрители, а разходът за дърва също е сериозно перо, уточняват от ръководството на Кооперацията. Сегашната цена е 1.40 лв. на едро, а на щандовете се продава около 1.70-1.80 лв. Хляб от тази фурна зарежда селата в околностите на Смолян – Смилян, Могилица, Чокманово, Арда, Фатово, Габрица, Серафимово. Без субсидиите, които се получават за доставките до селските райони, жителите на обезлюдяващи села биха останали без насъщния на трапезата.

Отпадането на ДДС при брашното все още не се отразява на цените на пшеничния продукт в магазините в Смолян, тъй като не са доставяни нови пратки и се пласират досегашните количества, според обяснения на търговци.

Проверка на БТА в магазините в Сливен установи, че цените на хляба са по-ниски в сравнение с края на юни и варират между 1,39 до 1,69 лв. за основните видове – типов, бял и пълнозърнест

Не се усеща ефектът от премахването на ДДС върху хляба и брашното. Това каза пред репортер на БТА Петър Грабчев, бивш военен, понастоящем пенсионер. На фона на останалото поскъпване, то просто губи ефект. Няма как при стопроцентово нарастване на всички цени, да се усети. Или трябва да се намали на много стоки от хранителните вериги, за да се почувства някакво облекчение. Всичко останало в потребителската кошница е с по-високи цени. Поевтиняването на хляба е добре за хората с най-ниски доходи, те ще го почувстват по някакъв начин, каза Грабчев.

Поевтиняването на хляба не усеща и Даниела Василева, която има тричленно семейство и смята, че поскъпването на всички стоки е толкова голямо, че поевтиняването на хляба е „капка в морето".

Проверка на БТА в магазините в Сливен установи, че цените на хляба са по-ниски в сравнение с края на юни и варират между 1,39 до 1,69 лв. за основните видове – типов, бял и пълнозърнест. Цените на други продукти, направени от брашно, сред които кори за баници, тесто, замразени продукти, не са намалени. Няма промяна в цените на закуските, като собственици на закусвални споделиха, че купуват брашното на стари цени, а брашното за баници дори е поскъпнало с 20 лева за тон.

Ако се намалява ДДС, то трябва да е за всичко, коментира за БТА областният координатор на КНСБ в Сливен Тодор Иванов. Тогава ефектът щеше да бъде осезателен. КНСБ има предложение да се намали с 15 процента ДДС въобще, а заплатите да се увеличат с 15 на сто. Българинът не сяда без хляб на масата и цената винаги ще бъде от значение, каза още Иванов. Увеличението му може да не събори хората финансово, но психологически това въздейства силно и в поскъпването на хляба българинът вижда поскъпването на живота.

За някои занаятчийски хлебопекарни мярката не се усеща, защото влагат не само брашно, а и продукти, които поскъпнаха

"Аз съм сред производителите, които не са регистрирани по ДДС и при нас ефектът от премахването на налога няма как да се усети. Правенето на хляб в моята хлебопекарна не е само с брашно, мая и вода. Правя поне 6-7 вида здравословен хляб от по 600 гр. и влагам компоненти, които също поскъпнаха - масло, мед, различни семена, подправки, маслини, сушени плодове, ядки, зехтин, олио и др.", каза за БТА Деница Георгиева, собственик на занаятчийска хлебопекарна на ул. "Македония" в Бургас. По думите ѝ скъпите продукти за направата на хляба я водят до невъзможност да намали цената му, отражение дават и високите цени на тока и горивата.

"Понякога транспортът на бутиковите брашна надвишава цената на суровината. Няма как за отразя промяна в цените на хляба, ще ги задържа на същите нива“, посочи Георгиева. За БТА тя коментира, че цената на занаятчийския хляб по принцип е по-висока от цената на обикновения заради вложения ръчен труд, бавната технология - често отнемаща повече от 24 часа, както и използването и влагането на качествени суровини за направата му.

"Откакто създадох пекарната, цената на хляба тук е увеличавана само веднъж в отговор на сътресенията с непредвидимо нарастващите цени на електроенергията", каза Георгиева. Тя смята, че за да има трайно намаление на цената на хляба, трябва да има дългосрочна сигурност за дребния бизнес и намаление в цените на всички компоненти.

Хлябът е традиционна храна за българската трапеза и символ в културата ни. За българите "никой не е по-голям от хляба". По цената на хляба разбираме по-лесно или по-трудно ще живеем. Както казва синдикалистът от Сливен, тя може да не ни събори финансово, но влияе психологически върху представата ни какво ни чака утре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    11
    daskal
    Напомням - ДДС бе премахнат не за да поевтинее хлябът, а за да се спаси браншът. Поне така ни го обясняват. Както винаги супата духа крайният потребител, за когото никой не мисли.
  • 2
    10
    Bonkerz
    От седмица се говори, че цената на пшеницата и слънчогледа пада заради евтиния внос от Украйна. Говори се и че горивото ще поевтинее, петрола поевтинява, намалено търсене има в Китай, руския петрол сорт Урал е 35% по-евтин от сорт Брент... Преди година петрола когато е бил пак 75 долара за барел горивото е струвало 2.50 лв, а сега тоя лев отгоре влиза в руски джоб в дъщерната фирма на Лукойл на име Литаско, регистрирана в Швейцария. За период от около 2 години руския газ е поскъпнал 9 пъти, а по схемата с рублите щеше да се увеличи с 15%. Край на мита за ЕВТИНИЯ руски газ. България има големи залежи на газ в Етрополската формация до Ловеч, но руските подложи в БГ забраниха добива, че даже и дори проучванията, за да сме зависими от Русия... даже тръбата на Турски поток няма връзка с българската газопреносна система и не можем да го ползваме, а е само транзит. И после ГЕРБ ни говори за диверсификация като 15 години си затваряха очите за това, че Лукойл не плаща данък печалба заради схемата с ишлемето с Литаско.
  • 1
    9
    До 6
    По неграмотни и надупени от вас, руските тролове няма!!!
  • -2
    8
    liu
    До 5: Туморът на планетата е сащ! гейизмът срещу християнството!
  • -1
    7
    ;;
    ШОК: Китай скоро ще смаже урода сащ по отношение на икономика! Това е вбесило американските шпиони/агенти в България от дб, пп и герп и искат изгонване и на китайски дипломати?!?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари