Защо ще ядем по-скъп хляб през зимата?

0
Тройният скок на тока и другите енергийни продукти неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба
Тройният скок на тока и другите енергийни продукти неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба

Хлябът ще продължава да поскъпва, предупреждават от бранша

Тройният скок на тока и другите енергийни продукти неминуемо ще доведе не само до поскъпване на хляба, но и ще постави в невъзможност предприемачите от бранша да се въздържат от съкращения на персонал. Това смятат от хлебарския бранш, отбеляза Монитор.

Не мога да кажа със сигурност какво ще се случи, но по всяка вероятност всички ще ядем по-скъп хляб през зимата", обясни пред Нова телевизия един от големите хлебопроизводители у нас Валери Кръстев.

"Имаме разходи за осигуровки, суровини и материали, брашно, електроенергия и газ. Общо взето, за фирмата не остава почти никаква печалба", обясни той. Според него всичко зависи от цената на тока и газа

И ако те се увеличат още повече, това рефлектира върху другите суровини.

"Ако не се увеличи цената на хляба, няма как да запазим работните места на всички служители. Увеличиха се други хранителни продукти като месо, кисело мляко. Тогава нямаше голяма еуфория, но когато хлябът поскъпна с 10%, веднага се надигна глас. Токът за нас се вдигна с около 150%, а газът със 75%", каза той.

Междувременно от бранша вече промениха позицията си и не настояват само за диференцирана ставка за хляба и закуските. Те поискаха 9% ДДС за всички стоки и услуги. Това според производителите на хляб е единствената работеща мярка срещу инфлацията и скока в цените на основните стоки, съобщи БНР.

Цената на хляба се вдига, признава председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева, но подчертава, че хлябът е пазарна стока и цената му се формира от много компоненти: "Цена на суровината, на труда, на електрическата енергия, на газа, транспорта и върху всичко това имаме обща стойност на ДДС към държавата." Цената на всичко скача, затова и хлебарите смятат, че намаляването на ДДС е логична антиинфлационна мярка

"Мярка за борба с корупцията, мярка срещу сивия сектор, мярка за по-висока събираемост на всички данъци в държавния бюджет". За разлика от предишни години сега от бранша не искат диференциране на ставката само за хляба. "Времето на въвеждане на диференцирана ДДС ставка изтече, защото този тип мерки бяха използвани политически и изправяха браншовете един срещу друг", припомни Кукушева.

България е сред малкото страни в Еврсъюза, които нямат диференцирана ставка за хляба и другите храни. В съседна Гърция например храните се облагат с по-нисък ДДС, за компенсация обаче на приходите в хазната за алкохола ставката е по-висока, отколкото основната, която е 22%.

През миналата година ресторантьорите у нас пък успяха да си издействат 9% ДДС за своя бизнес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари