Хаосът на Дуранкулак показа несекващата неадекватност на държавата

0
50 дни след началото на войната в Украйна България се изненадва при всеки нов автобус с бежанци
50 дни след началото на войната в Украйна България се изненадва при всеки нов автобус с бежанци

50 дни след началото на войната в Украйна България се изненадва при всеки нов автобус с бежанци

Хаосът и неразбориите на Дуранкулак през последните дни показа тоталната липса на готовност в държавата да се справя с бежанския поток - и то цели седем седмици след началото на войната, тоест след достатъчно време за подготовка. Изнемогващи жени, деца, които няма кой да обслужи, бързо изчерпващи се храни, една тоалетна за стотици хора... - всичко това са реални, но недопустими картини. Те са и унизителни - както за пристигащите, така и за самата България, пише Николай Иванов в СЕГА.

Още по-фрапиращо е, че отново се разчита най-вече на доброволци, все едно тяхно следва да е задължението по посрещането на украинците, а не на служители, получаващи заплата. Големият проблем е, че всичко това се случва при 20-30 автобуса, насърчени от посреднически фирми, обещали на бягащите хотели у нас. А какво ли ще настане при мащабна и съвсем истинска нова вълна, провокирана от войната?

Вчера държавата се похвали, че след първоначалния хаос ситуацията е овладяна. Но доброволци сигнализират за несекваща драма.

"Ситуацията на Дуранкулак е с потенциала да се превърне съвсем скоро в хуманитарна катастрофа. В момента основно няколко групи доброволци се грижат доколкото е възможно за това пристигащите хора да не бедстват", гласи едно от съобщенията в социалните мрежи. Има още доста подобни. БЧК също отправи нов апел за доброволци - основно за нощните смени.

Като цяло драмата на Дуранкулак очерта няколко типа проблеми:

Първо, ясно е вече, че пунктове за предоставяне на временна закрила по границата не бива да има само на Дуранкулак и Дунав - мост.

В Русе ситуацията бе подобна на тази в крайморското селце. Трябва да се отворят още в Кардам и Силистра. КПП-тата там следва да се превърнат в центрове по посрещане на хора - с храни, хигиенни материали, медицински екипи и т.н. Преди 2 седмици, когато се реши практически да се ликвидира бежанския център във Варна - най-голям по капацитет до момента, бе обявено, че акцентът вече ще е усилията да се изнесат на границата. Но няма как да се случи само с два пункта.

Второ, грешка бе т.нар. "реорганизация" на центъра във Варна. Градът е ключов в маршрута на украинците, а Дворецът на културата и спорта предоставяше възможно най-добрата логистика. Той например бе изключително добър адрес за изпращане на дарения. Българи и украинци тъкмо свикнаха с него и бе... драстично намален като капацитет. А именно там сега можеше да се обслужват хората, които се тълпяха на границата. А и тия, които ще прииждат занапред. Макар да имаше пререкания между областната управа и община Варна, те в крайна сметка трябваше да намерят решение центърът да се запази. Но не разчитайки на основно на доброволци, както бе през цялото време на съществуването му, а с държавни и общински служители.

Трето, нужна е много по-добра комуникация между самите институции. Докато на Дуранкулак се виеха опашки, много пунктове за регистрация (Шабла, Дулово, Ветово...) стояха празни. Хората просто следва да се насочват.

Четвърто, взаимодействието с доброволците трябва да е доста по-добро. Доброволците нито има къде да спят по границата, нито могат всеки ден да се придвижват със собствен транспорт. Да не говорим, че трябва и да са много повече като цифра, щом се посрещат много хора в денонощен режим. Цялата тази логистика следва да е на ниво и по отношение на храни, консумативи, различни помощи на място - осигуряване, транспорт, складиране. Всичко това отново е работа на държавата. Тя следваше да се замисли от момента, когато предприе стратегията "всичко на границата".,

Пето, държавата трябва да почне да мисли и за плащане на всички хора, които се включват да помагат. Няма как да стане иначе. Всеки един доброволец си има работа, грижи, семейство... в личен план едно доброволно включване не може да продължава вечно.

Шесто, нужно е по-добра комуникация с Украйна и Румъния, за да се следят потоците от хора.

А проблемите цялостно тепърва ще се задълбочават. И то така, че задаващият се хаос е катастрофално непредсказуем. В много хотели например бежанците са принудени да подписват декларации, че ще напуснат до 25 май - три дни по-късно вече са платени нощувки от редовни летни туристи.

Държавата най-после трябва да се появи!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари