Умишлено ли се създава хаосът с украинските бежанци?

1
Хотел в Китен освободи около 200 души вчера, хотел и край Варна се очаква да затвори всеки момент /Снимката е илюстративна/
Хотел в Китен освободи около 200 души вчера, хотел и край Варна се очаква да затвори всеки момент /Снимката е илюстративна/ Снимка: БГНЕС

"Няма друго логично обяснение", коментира доброволка, която активно помага на украинците

Трудностите и хаосът, настанали от средата на ноември за украинските бежанци, предизвикват все повече подозрения, че са създавани от държавата умишлено.

Целта - да се намали броя на украинците у нас, или поне на тези, ползващи програмата за подпомагане. "Няма друго логично обяснение. Няколко пъти дори чухме твърдения от представители на щаба, че са очаквали хората да си тръгнат сами, поради което не предприемат мерки. Но не са предвидили, че бедни и инвалиди просто не могат да си тръгнат", коментира пред "Сега" варненката Светлозара Колева, която с група доброволци активно помага на украинците. "Поне такова е впечатлението, оставащо в самите бежанци", сподели и бившият депутат Стела Николова. Други двама доброволци, пожелали анонимност, пък казаха, че трудно могат да си обяснят действията на служебния кабинет, поради което не изключват хаосът наистина да е целенасочен.

На терен нещата продължават да бъдат много тежки. Хотел в Китен освободи около 200 души вчера, тъй като няма да работи през зимата. Една част от хората заминаха за Румъния, други бяха пренасочени към друг хотел. Но в новия хотел те нямат право да бъдат настанени по програмата - как ще бъде решен проблемът, не се знае - постоянно се чака ново разпореждане на кабинета, а то все го няма. Хотел и край Варна се очаква да затвори всеки момент.

От него половината настанени също са се изнесли към Румъния. Другите се чудят какво да правят. Ако останат в България, по новите правила на програмата трябва да отидат първо в Елхово; едва след това да бъдат пратени другаде - но пък държавата не осигурява транспорт до градчето. А Колева съобщи и за държавни бази, които също са преустановили дейност поради непригодност да функционират в зимни условия. Те са в Кранево и Бяла. В тях е имало около 100 души, които се очаква да бъдат пренасочени край Варна.

Продължават перипетиите и с изхранването. За района на Варна БЧК е поела ангажимент да предоставя храна до около Коледа. Но организацията не покрива всички нужди. С каквото могат допринасят частни дарители. Николова съобщи, че в базата "Космос" край Варна изхранването се състои в кетъринг един път дневно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    плюс-минус
    Ние сме хора и трябва да сме състрадателни към тези в Беда! Но... Зеленогорският изпраща към Европа вече милиони украинци към държавите, да ги хранят, обличат и настаняват, а той да получава оръжие за милиарди. Сред мигрантите / те не са бежанци/ има хора, на които трябва да им се оказва помощ, но има и такива, които имат средства, но предпочитат да живеят на гърба на българите. Често в големите хранителни магазини виждам украинци с претъпкани колички, а в моята има на промоция хляб, мляко, картофи, перилен препарат, един път месечно и някакво месо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари