Хампарцумян: Щом лихвите по кредитите растат, значи има кой да купува

0
Няма как да забогатеем без ценовите равнища да се вдигат нагоре
Няма как да забогатеем без ценовите равнища да се вдигат нагоре Снимка: Кадър bTV

Това, че лихвите по жилищните кредити поскъпват, означава, че има кой да купува. Обратното би било страшно за икономиката и държавата, защото би означавало, че има криза в потреблението.

Това каза банкерът Левон Хампурцумян  в предаването „Тази сутрин”, предаде bTV.

По отношение на поскъпването на основни хранителни продукти и енергийните услуги Хампарцунян напомни, че вдигането на цените е свързано със забогатяването.

Няма как да забогатеем без ценовите равнища да се вдигат нагоре”, посочи той и добави, че „е друг въпросът какъв е балансът между тях”. Хампарцунян даде за пример Германия, където заплатите са по-високи от тукашните, а цените са сравнително ниски. Там обаче гражданите плащат много по-високи данъци и публични услуги, което в крайна сметка балансира ситуацията.

Опитите за изкуствено задържане на цените, за каквито се заговори от страната на властта напоследък, Хампарцунян определи като „икономически наивни” и „антипазарни”. Той обясни, че въвеждането на подобни мерки води или до изчезването на стоката или услугата, или до компенсиране на загубите от страна на търговците по друг начин. Например чрез повишаването на цената на други неща.

На въпрос дали се задава нова финансова криза експертът обясни, че икономиката е циклична и неминуемо в определен бъдещ момент предстои спад. Сега обаче се намираме във възходящ етап и нашата задача е да се подготвим максимално добре, така че когато дойде забавяне, икономиката ни да не понесе големи сътресения.    

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари