Хакери атакуваха Apple

0
Злосторниците са успели да вкарат замаскиран вредоносен код
Злосторниците са успели да вкарат замаскиран вредоносен код

Електронният магазин за приложения на американския технологичен концерн Apple AppStore беше подложен на мощна кибератака от неизвестни хакери, съобщиха представители на американската компания, цитирани от Reuters.

Злосторниците са успели да вкарат замаскиран вредоносен код в стотици официални приложения на магазина. „Oтделихме тези приложения от AppStore, които са били създадени с помощта на това нелицензирано програмно обезпечение”, каза представител на Apple, пише Economic.

По данни на компанията Palo Alto Networks, разработваща системи за киберсигурност, досега в AppStore са били разкрити само 5 заразени с вируси приложения, но последният случай е най-голямата от всички регистрирани досега заплахи за сигурността на магазина за приложения. Според фирмата атаката е станала чрез програмата XcodeGhost. Хакнати са били и предпочитани програми като WeChat и Didi Kuaidi.

До този момент концернът не е публикувал упътване за това как потребителите на iPhone и  iPad могат да проверят дали техните устройства не са заразени със зловреден софтуер заради атаката.

Според Palo Alto Networks обаче вследствие на атаката не се е стигнало до кражба на данни. Функционалността на смартфоните обаче е била ограничена. Софтуерните разработчици очевидно несъзнателно са ползвали заразен софтуер. От  Palo Alto Networks изразяват и загриженост за това, че хакерите вече са намерили „врата“ в сигурността на App Store.

Според експертите пробивът е бил предизвикан от факта, че някои програмисти са ползвали предварително подготвена версия на софтуера за Apple Xcode, за да напишат своите приложения. Според констатациите приложения, създадени с тази програма, може да атакуват паролите на потребителите. Технологичният блог Recode смята обаче, че разработчиците на софтуер не са знаели, че работят с манипулирани версии на софтуера за Apple.  

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари