Хакери атакуват Израел

0
Кибератаките се засилват и е налице заплаха за киберсигурността на страната
Кибератаките се засилват и е налице заплаха за киберсигурността на страната Видео: bTV

Кибератаките се засилват и е налице заплаха за киберсигурността на страната

Заплахите за киберсигурността в Израел се увеличават на фона на войната между Израел и Хамас, включително два билборда, които за кратко показваха съдържание в подкрепа на Хамас, и кибератака срещу колеж, при която бяха публикувани стотици хиляди лични данни, съобщава CNBC, цитиран от bTV.

Хакери осъществиха достъп до два билборда в Тел Авив и за няколко минути и "успяха да превключат рекламите на антиизраелски, прохамасовски кадри", каза Гил Месинг, ръководител на персонала на Check Point Software Technologies, фирма за киберсигурност, базирана в Тел Авив, пред CNBC, като добави, че кадрите са включвали "главно израелското знаме под обстрел ... кадри от Газа, такива неща".

"Трябваше да отворим мрежата за няколко минути и те сигурно веднага са проникнали в нея в този момент", заяви в четвъртък пред медията Geektime Ейлон Росман, главен изпълнителен директор на CTV Media Israel, компанията, която е собственик на двата билборда.

Повечето киберзаплахи, които Check Point наблюдава, са свързани или с повреждане на уебсайтове, или с разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) за кратък период от време, каза Месинг, като добави, че инцидентите с билбордовете са "много незначителни... когато ги сравните с всичко останало, което се случва тук".

Check Point проследява хакерски групи в тъмната мрежа или на техните страници в Telegram и фирмата е наблюдавала заплахи за атаки срещу критична инфраструктура, като например водоснабдителни предприятия, според съобщение на група в Telegram, което заплашва Mekorot, агенция за управление на водите в Израел.

Повече от 40 групи в момента се опитват или казват, че се опитват да извършат кибератаки, каза Месинг, като добави, че тези заплахи не са необичайни.

"Тези хора заплашват, а не непременно изпълняват. ... Мотивацията е по-скоро да се създаде страх и дискомфорт, а не толкова да се нанесат значителни щети."

Най-голямата кибератака тази седмица е била свързана с академичния колеж "Оно" близо до Тел Авив, казва Месинг. Хакерска група, която твърди, че е от Йордания, пробива системата на частния колеж и публикува в Telegram около 250 000 записа на служители, студенти, бивши студенти и др. Впоследствие колежът трябваше да изключи системите си от мрежата.

"Експерти по кибератаки разследваха и установиха, че информацията е изтекла от нашата компютърна система. Справяме се с проблема и сме в контакт с националния орган за киберпространство, а също така сме информирали органа, отговарящ за защитата на личните данни", се казва в изявление на колежа. "Смятаме, че нашите ИТ системи ще бъдат напълно функционални през следващите няколко дни".

"Това е значителна атака", каза Месинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари