Гроздан Караджов: Проектът за тунел под Шипка не е спиран

0
По проекта за тунел под Шипка не е спирало да се работи и не е имало някакво забавяне! Дори напротив
По проекта за тунел под Шипка не е спирало да се работи и не е имало някакво забавяне! Дори напротив

Проектът за тунел под Шипка не е спиран!

Тази позиция потвърди пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който беше днес в Габрово, за да участва в дискусия за бъдещето на проекта за изграждане на съоръжението, която се проведе в рамките на заседанието на Общински съвет – Габрово.

Само преди седмица министър Караджов разсея съмненията, че проектът за тунел под Шипка е бил спрян и днес той отново препотвърди думите си. „По проекта за тунел под Шипка не е спирало да се работи и не е имало някакво забавяне! Дори напротив“, заяви пред медиите той, предаде Gabrovo News.

Министър Караджов информира, че има МРРБ разполага с писмо, искащо да бъде потвърдена офертата от изпълнителя на обекта, който макар и неформално, чрез телефонен разговор е удостоверил, че проектът ще се строи.

На този етап наличен е единствено идейният проект за тунел под Шипка, като през следващите 8 месеца изпълнителят на обекта предстои да проектира техническия проект, тъй като така е бил подготвен цялостния проект за съоръжението под Стара планина, стана ясно още от думите на Гроздан Караджов.

Пред журналистите той съобщи, че е видял състоянието на изпълнения към момента обходен път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка.

Министър Караджов каза още, че към момента не съществува шанс тунелното съоръжение да бъде изградено с 4 платна и изказа своето учудване защо е проектиран по този начин. „Защо е проектиран така – аз не знам, но така е проектиран и само така може да продължи“, отбеляза още вицепремиерът.

Той коментира още, че изграденият сега виадукт в района на яз.“Синкевица“ едва ли би понесъл още 2 платна и тежкотоварен трафик по тях.

Министър Караджов подчерта, че проектът за тунел под Шипка присъства в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, заедно с АМ „Струва“, в частта на Кресненското дефиле, и магистралния път от Русе до Велико Търново. През тази година има предвидено финансиране за ново строителство по тези обекти, в чиято сума са включени и участъци от АМ „Хемус“, както и Видин – Ботевград.

По отношение на АМ „Хемус“ министър Караджов каза, че проблемни остават ЛОТ 4 и 5, тъй като е цялата им процедура е незаконна, избран е „инхаус“ за тях, което „Автомагистрали“ не е можела да построи, представляващо недопустимо заобикаляне на Закона.

„Трябва да бъде потвърдено, че макар и незаконно ще трябва да се продължи, но това би трябвало да може да го реши Народното събрание. По АМ „Хемус“ има и строежи, които са незаконни, което е вторият голям проблем. Наред с това, че трябва да бъде осъдено този метод и начин на строителство, трябва да се приеме, че държавата не може да си позволи заради нечий грешки да плаща двойно и тройно неустойки“, коментира още Караджов.

Той добави още, че 2027 година е най-ранният период, в който някога изобщо е можело да има завършена магистрала „Хемус“, като според него тя дори още „не е нарисувана“. Няма и идеен проект. В три от отсечките се започват изцяло нови трасета, по които да се работи на идейна фаза, след която едва тогава да се премине към техническо проектиране, визирайки ЛОТ 7, 8 и 9 на бъдещия аутобан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    Н.Ц.В.
    Само вижте кого е назначил в борда на автомагистрали и всичко ще ви се изясни ! От Гроздан ,нищо не очаквайте ! Вече го купиха и всичко спира ! Между другото това е милионер още от 2000 та година !
  • 2
    5
    Иван - русенец
    Да № 4 - благодаря ти. посмех се искренно и от сърце. Тази умнотия ми е убягнала - просто чудесна идея !!!!!
  • 2
    4
    до 3
    Това далеч не е всичко : https://transportal.bg/stroyat-tunel-pod-dunav-mezhdu-ruse-i-gyurgevo/
  • 3
    3
    Иван Русенец
    До коментар № 2 Прегледах линка. Значи - през 10.2018 год. от Гроб /нунев/ са обещали, че матистрала Русе - Търново започва през юни 2019 год. Чудя се - къде съм гледал толкова години, че не я видях ???
  • 2
    2
    Емил Н.
    https://dariknews.bg/regioni/ruse/p.-nunev-izgrazhdaneto-na-magistralata-ruse-veliko-tyrnovo-mozhe-da-startira-prez-iuli-2128636
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари