Грипната епидемия в Русе продължава

0
Независимо че като цяло заболеваемостта намалява, oстават в сила наложените мерки
Независимо че като цяло заболеваемостта намалява, oстават в сила наложените мерки

Грипната епидемия в област Русе, обявена преди 15 дни, ще продължи и през тази седмица.

Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Маргарита Николова, след като днес се състоя съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания, предаде БТА. 

Анализът за последната седмица показва минимален спад на болните - от 243 на 10 000 на 230 на 10 000. Заболеваемостта продължава да бъде над средната за страната. Най-засегнати са хората на възраст над 30 години. 

Директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ в Русе д-р Цветелина Мирчева обясни, че при децата до 4 години и в ученическата възраст - от 5 до 14 години, се наблюдава спад на заболеваемостта. По тази причина нова грипна ваканция няма да има. Нисък е и процентът на отсъстващите по болест ученици в различните училища в областта - между 2 и 12 процента. 

Д-р Мирчева каза още, че до днес са потвърдени 30 случая на грип. Тя коментира, че за последните девет години в Русенско е обявявана четири пъти грипна епидемия през зимния сезон, като е продължавала средно около три-четири седмици.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари