Българските туроператори заподозряха кампания срещу Занзибар

0
Те се обявиха против въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите от острова сънародници
Те се обявиха против въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите от острова сънародници

Те се обявиха против въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите от острова сънародници

Идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов да се въведе задължителна карантина от 14 дни за пристигащите от Занзибар българи разбуни духовете сред туроператорите. Засега туристите, които се връщат от там трябва да представят единствено отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди връщане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ. В момента в Занзибар има българи, които могат да бъдат неприятно изненадани от новото правило, което според туристическите агенции е абсолютно недопустимо.

''Дойче Веле'' припомня, че през пролетта на миналата година правителството на Занзибар обяви, че на острова коронавирус не съществува и спря всякаква информация за развитието на заразата и броя на заболелите. 

Според българските туоператори въвеждането на задължителна карантина е част от международна кампания срещу Занзибар. На този етап няма данни за завърнали се българи с положителни тестове за коронавирус, каза за сайта Travel News Николай Александров, управител на туроператора “Карта холидей”. Освен това всички нощувки и самолетни билети се предплащат и няма правно основание парите да бъдат върнати, тъй като самолетните полети до Занзибар не са забранени, а хотелите там работят нормално. Ето защо според туроператорите държавата трябва да върне парите на клиентите, които са в правото си да се откажат от пътуването при така създалите се обстоятелства и да си поискат обратно цялата предплатена сума.

Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма” и управител на “Сейф травел” каза, че на последната среща браншът е получил уверение от проф. Ангелов, че ще има предвидимост при въвеждане на нови мерки. В останалите европейски страни се въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент. Много хора са си взели отпуска, за да осъществят пътуването и няма как да изкарат 14-дневната карантина без да ходят на работа.

При пристигането на летище София туристите директно отиват в лаборатория, а туроператорът получава обобщена справка за резултатите на всеки полет, каза Георги Пасев, маркетинг директор туристическа агенция ''Абакс'', която до момента е осъществила най-много полети до Занзибар

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари