Господин кмете, защо борбата срещу комарите е неефективна?

5
За сумата от 1,5 млн. можеше да направите адресна регистрация на всички комари, да им поставите ушни марки или намордници, за да не ни хапят
За сумата от 1,5 млн. можеше да направите адресна регистрация на всички комари, да им поставите ушни марки или намордници, за да не ни хапят Снимка: Кадър YouTube

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя изказване относно пръскането и борбата срещу комарите в Русе.

Кметът Пламен Стоилов пак демонстративно напусна заседанието на общинския съвет, което е ново потвърждение, че не го вълнуват, нито комарите, нито проблемите на гражданите в Община Русе.

През 2018 г. приключи скъпата обществена поръчка възложена на Асоциацията на дунавските общини с председател кмета Пламен Стоилов. За изработването на географска система за наблюдение на комарите (тяхната регистрация) бяха похарчени 1 млн. и 425 хил. лв. В тази сума са включени 442 хил. лв. за социологически проучвания, публичност, преводи и документи, и още 26 хил. лв. за оборудване, пътни и квартирни. Смисълът и целите на този проект според изпълнителите бяха: да локализира местата където трябва да има превенция; да се управлява рискът от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасността; да дава информация в реално време за тези процеси и се синхронизира борбата с комарите; да се потърсят иновативни методи, като увеличаване популацията на водни кончета, които унищожават ларвите на комарите или други полезни биологични вектори.

Въпреки похарчените пари, преди седмица министър-председателят Бойко Борисов констатира, че: „По река „Дунав от комари, насекоми и въшки е страшно бедствие.“ Това се отнася и за Община Русе.

По този повод искам да задам на кмета Пламен Стоилов следните въпроси:

  1. Локализирахте ли месата в Община Русе където трябва да има превенция и каква точно превенция извършихте там, за да няма в общината комари?
  2. Как управлявате в Община Русе риска от прекомерната популация на комари, които засягат пряко общественото здраве и безопасността на жителите на общината?
  3. Как синхронизирахте борбата срещу комарите в Община Русе със съседните общини?
  4. Потърсихте ли иновативни методи за борба с комарите в Община Русе, като унищожаването на лаврите им чрез увеличаване на популацията на водни кончета или чрез други полезни биологични вектори?
  5. Колко пъти, кога и как пръскахте срещу комарите в Община Русе?
  6. На каква стойност са тези пръскания до сега и защо борбата срещу комарите е неефективна?

Господин кмете,

Комарите са поредното доказателство, че парите от европейските проекти не се инвестират в по-добра околна среда и начин на живот на гражданите на общината, а само се усвояват от фирми близки до управляващите. Иначе, как да си обясним факта, че от два месеца в Община Русе върлуват комари с големината на врабчета и даже кучетата се плашат от тях и ги лаят. За сумата от 1,5 млн. можеше да направите адресна регистрация на всички комари, да им поставите ушни марки или намордници, за да не ни хапят.

Писаното остава, както остават записаните и неизпълнени цели от поредния европейски проект.

Идва Видьов ден!       

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари