Кметът на Свищов: Крайдунавските общини не могат да се справят сами с комарите

3
Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът, каза Генчо Генчев
Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът, каза Генчо Генчев

Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът, каза Генчо Генчев

Заради непрекъснатите обилни валежи и високите нива на водите общините не могат да се справят с увеличената популация на комарите. Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът, каза Генчо Генчев, кмет на община Свищов, цитиран от БТА.

Той посочи, че ситуацията в крайдунавските общини, каквато е Свищов, става все по-напрегната. Хората изпращат жалби и настояват за спешна дезинфекция на бреговете, опасявайки се от зарази. Генчев подчерта, че Общината изпълнява всички предписания на Регионалната здравна инспекция, косят се зелените площи в урбанизираните и селищни територии, предприема се пръскане против комари, но заради високите води на Дунав и прилежащите притоци, блата и водоеми, както и постоянната влага, проблемът с комарите не може да бъде решен, ако не се приложи ударна ларвицидна дезинфекция, за която Общините нямат средства. Според него решение е директно договаряне между държавата и специализираните фирми за дезинфекция.

Дезинфекционната обработка на биотопите (местата, където се развиват ларвите на комарите) извън населените места се извършва от фирма, след процедура по Закона за обществените поръчки, коментира д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново.

Тя уточни, че всяка година Министерството на здравеопазването отделя целеви средства за обработката на биотопите. Организациите, които могат да се включат в борбата срещу тези насекоми, се определят чрез обществена поръчка. През тази година за Великотърновска област са подали оферти седем фирми, процедурата е към финала, и ако няма обжалвания, до дни критичните места край речните зони ще започнат да се обработват, посочи д-р Недева.

В България ухапването от комар причинява дискомфорт, но не е причина за заболяване, като ухапване от подобно насекомо в тропическите зони, коментираха специалистите от РЗИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    абе
    като гледам, много сте му набрали на пенчо, или ви е яд, че ви не става, или ви е турил роги?!? :) :) :)
  • 1
    1
    Пенчо
    Що така бе Генчо? Я ме виж мене. Неска лично карах жипа комаро-убиец. После опраших колежката. И вечерта нае вах жената. Преди това чукнах и една магистралка. Заеви кумарити. Чукай яко до края на мандръсамандата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари