Горанов отново "поряза" полицаите

0
Без обезщетения в МВР при смяна на категорията
Без обезщетения в МВР при смяна на категорията

”Не смятам, че промяната на категорията труд в МВР е повод за прекратяване на трудовите правоотношения, от което да възниква право за изплащане на обезщетение при прекратяване". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на отчета на ведомството за 2015 година., предаде Канал 3.

”Не споделям тезата на тези, които смятат, че при смяна на категоризацията от първа в трета категория труд, предполага изплащането на дължимите обезщетения все едно, че правоотнашенията се прекратяват.

Това е удобна за служителите на МВР теза, в която обаче няма нито житейска, нито икономическа логика,

тъй като по същество техните правоотношения няма да бъдат променяни по никакъв начин. Освен това за тези служители, за които преценката на средата, в която работят не предполага същите рискове, осигуряването им ще бъде сменено с общата за всички трета категория труд”, категоричен бе министърът. 

”Промяната на осигуряване на държавните служетели при първоначалната реформа от 1999 година и при тази от 2004 година, когато се разпростря статута на държавната служба до най-ниските експертни нива в държавната администрация, не доваде до прекратяване на техните правоотношения и възникване на права за изплащане на отпуски или обезщетения. По същество промяната на режима на осигуряване не представлява прекратяване на правоотношенията в системите и не предполага изплащането на обезщетения”, разясни той.

Финансовият министър обясни, че оттук нататък предстои да бъдат изпълнени вече приети законодателни решения, свързани с прекатегоризацията на служителите, които не носят риска, отговарящ на първа категория труд. 

”Министерски съвет вече оттегли един законопроект за изменение в Закона за МВР. Още в следващата седмица с министър Бъчварова ще коментираме изменения в закона, които в началото на следващата година ще внесем. Някои от тях засягат и темите дискутирани в края на октомври и началото на ноември, покрай бюджета”, разясни Горанов

”Продължавам да смятам, че има какво да се направи в бюджетите на системата на отбраната и сигурността, така че структурата на разходите да бъде подобрена и оттам възможността на служителите в тези институции да си вършат по-добре работата”, заключи финансовият министър.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари