Глобиха детски градини за неимунизирани деца

0
Директорка се оплака, че в градината няма медицинско лице, което да разчете картоните на децата
Директорка се оплака, че в градината няма медицинско лице, което да разчете картоните на децата Видео: NOVA

Здравните власти глобиха трима лекари в Благоевград и директори на две детски градини, заради ненаправени имунизации.

В село Краище внезапната проверка на здравната инспекция установила, че две от децата посещават детската градина, без да имат задължителната ваксинация срещу морбили.

"Ние веднага реагирахме и децата бяха имунизирани, но затова че е имало тези две дечица без имунизация, ни беше съставен акт” казва Джамфиз Къшева, директор на детска градина в селото пред камерата на NOVA.

От детската градина обясниха, че децата са приети без ваксини, защото медицинските им картони били попълнени много нечетливо. Нямало и медицинско лице, което правилно да разчете картоните на децата.

Трябва да има здравни работници, които да ни помагат в това отношение, да могат да разчитат ваксините, те са написани на латински език, ние сме педагози и не мoжем да разчитаме всичко, не знаем точно кои са задължителните ваксини”, допълни директор Къшева.

От РЗИ – Благоевград, казват, че ще има още актове при установени нови нарушения.” Много лошо за тях…. това всеки го знае, че при нас ваксините са задължителни. Знаели са. Ще има още актове, защото има и нарушения и всеки трябва да си отговаря за действията”, заяви д-р Весела Мончева.

От детската градина ще настояват общината в Белица да осигури медицински работници за детските градини. „От вас разбрах за този акт, леко съм притеснен от чисто човешки план/…/Щом имаме акт, очевидно имаме някакви пропуски, да ги видим и да ги отстраним” казва кметът на община Белица – Радослав Ревански.

В страната вече има 46 случая на морбили. Проверките на РЗИ в Разлог продължават. Днес масово са били инспектирани личните лекари.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари