Глоби за страните, които не приемат бежанци!

0
Не било приемливо да не приемеш търсещи убежище от съображения за сигурност!
Не било приемливо да не приемеш търсещи убежище от съображения за сигурност!

Спиране на средствата от европейските структурни фондове ще е санкцията за държави, които не участват в солидарното разпределение на бежанци.

Това предвиждат подготвяните промени в системата за предоставяне на убежище, съобщава БТВ.

Всички държави членки трябва да споделят отговорността за търсещите убежище – това е основното в промените на Дейтънския регламент, по който в момента работят страните от Евросъюза.

Докладчик по новите правила е депутатът от Швеция Сесилия Викстрьом. Тя съобщи, че промените могат да се приемат от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство и независимо как е гласувала страната, тя трябва да спазва регламента. „Европейския съюз не е бюфет или шведска маса, от която избираш какво да си вземеш” – каза Викстрьом при представянето на доклада си пред журналисти от всички големи европейски медии.

Еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамополус подчерта, че освен от нова рамка за преразпределяне на търсещите убежище, Европа се нуждае и от общ подход и условия за бежанците. „Чуват се много гласове, които не искат да приемат търсещите убежище от съображения за сигурност. Това не е приемливо. Това предимно са хора, които бягат заради тероризъм, това не са терористи” – каза Аврамополус. 

На форума беше коментирана и интеграцията на получили статут бежанци. Според данните на Върховния комисариат за бежанците към ООН България е една от четирите страни в Европа, които не използват по предназначение получените за интеграция на бежанците средства.

Според данните на Евростат през последните 2 години близо 3 милиона души официално са потърсили убежище в страните от европейския съюз.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари