Главният секретар на МВР: Надявам се никога да не се наложи да се включи армията

0
Това ще означава, че кризата ще е овладяна и нашите служители ще са достатъчно и ще са здрави
Това ще означава, че кризата ще е овладяна и нашите служители ще са достатъчно и ще са здрави Снимка: БГНЕС

„Към този момент мерките у нас са доста рестриктивни. Ако всички граждани започнат да ги спазват, не е необходимо да се налагат глоби като в Гърция“.

Това заяви в предаване „Плюс Минус“ по Нова телевизия главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Ние контролираме изпълнението на тези мерки. За това какви да са те има здравни специалисти, здравни експерти, в лицето на оперативния щаб, които да решат коя мярка ще е най-ефективна“, уточни Ивайло Иванов. Той бе категоричен, че през последните дни, след забраните за посещаване на паркове, хората са се съобразили с мерките и те наистина са останали празни. „Има, обаче, едно голямо „Но“. Хората напуснаха градинките, но избягаха на места, където се правят пикници като Витоша и Бояна“, допълни той.

Запитан за възникналия спор около евентуалното участие на армията в осигуряването на контрола на мерките, главният секретар на МВР обясни, че няма никакви притеснения по темата.

„Ветото на президента не мога да го коментирам, защото това е политически въпрос. Армията вече е използвана по охраната на границата, заедно се справихме много добре. Нашите служители са свикнали да работят в такива условия, но те са също хора, не са имунизирани, не са застраховани, на този етап се справяме. Важно е да се уточни, че не говорим за участие на войската с техника и оръжие. Служителите на Министерство на отбраната са като нас, те също са хора. Можем да ги използваме да охраняват обекти, които в момента се охраняват от полицията. При нужда армията ще работи съвместно с МВР“, заяви той като благодари на всички, които са навън и помагат на цялото общество.

„Надявам се никога да не се наложи да се включи армията. Това ще означава, че кризата ще е овладяна и нашите служители ще са достатъчно и ще са здрави“, допълни той.

По думите на Ивайло Иванов гражданите и отделните фирми са реагирали много адекватно и бързо след затварянето на областните градове с контролно-пропускателни пунктове.

„Много фирми и институции реагираха още през почивните дни с нужните бележки. В МВР направихме декларацията, за да предотвратим струпването на хора в кметствата. Пуснати са писмени указани към нашите служители на тези КПП-та, където ясно е посочено, че важи и служебната бележка от работодател, и декларацията на МВР, уточни главният секретар на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари