Гласът на града: Русе срещу мръсния въздух

0
27 години след първия екопротест в Русе, жителите на града отново недоволстват срещу мръсния въздух
27 години след първия екопротест в Русе, жителите на града отново недоволстват срещу мръсния въздух

27 години след първия екопротест в Русе, жителите на града отново недоволстват срещу мръсния въздух. Този път заради острата миризма на нефтопродукти идва от завода за автомобилни части „Монтюпе”. Тази седмица след масовия протест в Русе леярните на предприятието вече са затворени. Дали тази мярка е достатъчна и защо се стигна до тук – гледната точка в рубриката ни «Гласът на града» е на хореографа Цецко Колев, който, за да защити детето си от хлора в далечната 1987 година, излезе с маска на лицето с надпис „Мир за белите ни дробове.”, съобщава БНТ.

В момента Цецко Колев ръководи едно от най-големите училища за народни танци в страната „Кукери”. Все още пази свободолюбивия си дух и не се страхува да казва истината: „За “Монтюпе” – цитираха го, че бил изгонен от Испания преди години и тук се внедрил, но и други замърсители има в Русе, но керванът си върви, кучетата си лаят, всеки вдига рамене. Всеки казва: сега има други проблеми – бежанци, икономически. Това е пари. За да се изчисти този въздух тия собственици трябва да вложат средства във филтри, в пречиствателни станции, но като може да мине без да се влагат пари, минава.”

Френската компания отхвърля обвиненията за замърсяване и твърди, че те са недоказани. А русенци отново искат само едно – да дишат.

“Жалко е наистина за нас, за русенци, защото въздухът е нещо, от което не можеш да избягаш и трябва да се диша това нещо. Неслучайно много хора избягаха от Русе заради въздуха”, коментира Цецко Колев.

Според хореографа, липсата на контрол от страна на институциите е главната причина градът отново да е подложен на обгазяване, като най-силно то се усети на първия учебен ден, когато в екоинспекцията постъпиха 53 сигнала от граждани.

„Няма институции, т.е има ги на книга, да си вземат заплатата, не си вършат работата, няма и съдебна система, която да ги санкционира”, възмущава се Колев.

Две седмици след последното изпускане на вредни емисии и след масов протест, от екоинспекцията се решиха да запечатат принудително инсталацията за леене на алуминий във френския завод.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари