Гинка Върбакова проговори за сделката с ЧЕЗ

2
Мистериозната бизнесдама категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България
Мистериозната бизнесдама категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България Видео: NOVA

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова.

Бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България, предаде NOVA.

Откъде ще бъде финансирана сделката и как „Инерком” успя да спечели конкурса за ЧЕЗ, Гинка Върбакова разказва ексклузивно пред водещият на „Здравей, България” Виктор Николаев.

„Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз”, заяви Гинка Върбакова.

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия”.

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране, да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”.

Гинка призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично.

На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, Гинка Върбакова беше категорична: „Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

А скандалът с продажбата на ЧЕЗ се разраства на политическо ниво. БСП ще иска обяснение от Чешката република дали са водени преговори с нашия кабинет и ще сезира Европейската комисия за сделката. Премиерът, от своя страна, вижда в обвиненията удар срещу Българското председателство.

От БСП отправят директно пбвинение, че премиерът Бойко Борисов се е срещал с чешкия си колега, за да обсъждат сделката за продажба на българските активи. Изпращат и официални питания към Чешката република и Европейската комисия – „Водени ли са разговори с премиера на Чехия?”, „България поемала ли е ангажимент по сделката?” и „Кой финансира покупката на активите?”

От ГЕРБ веднага опровергаха  обвиненията и извадиха доказателства- в официална позиция Българската банка за развитие обяви, че няма участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ. и още - не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция са сделктата с „Инерком“.

Атаката на опозицията по темата ЧЕЗ вече започна. Викат на среща  посланика на Чехия, защото сделката била сключена по техните закони, а компанията- майка е държавно дружество. Опозицията ще пита обсъждали ли са сделката  премиерите на България и Чехия.

„Не сме толкова наивни да не разбираме, че зад нея стои друг”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Визитата на чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш беше на 22 януари. Официалните теми бяха охраната на границата и Шенген. Темата за продажбата на ЧЕЗ не беше коментирана.

„Госпожата казва, че тъй като банката финансира - премиерът стоял зад сделката. Откровена лъжа, на която трява да реагираме, не само защото не е вярно, а защото още преди 15 дни има публична информация по темата”, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Междувременно, от Българската банка за развитие официално обявиха, че по никакъв начин не участват в сделката, а премиерът вече разпореди пълна проверка на продажбата на ЧЕЗ и активите на българската компания.

„Сега когато идва в България, ние ще ги посрещнеме и проверяваме и едната и другата и третата, разбира се. Колегите вчера от БСП, приемем че добронамерено казват държавата да извади 380 млн евро да я купи, първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005-та не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купиме, а „Енерго-про” и ЕVN що не ги купим”, попита премиерът Бойко Борисов.

Левицата ще сезира и Европейската комисия. 

„Не може да ни обвняват за всичко и ако Теменужка й казах, дай си оставката, защото не мога да оставя и нейната и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, коментира още Борисов.

„Г-н Борисов си представи за пореден път, че като даде една жертва, в лицето този път на госпожа Петкова - нещата ще бъдат забравени. Не няма. Към него водят нещата, там е главният бушон”, контрира Корнелия Нинова.

Опозицията вижда и политически интереси.

„ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони. Тоест, ако е вярно, че той стои зад тази сделка, той ще проверява себе си”, добави Корнелия Нинова.

„Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова! Питаме се Корнелия Нинова, когато е била зам.-министър по този начин ли се е държала,  използвала, манипулирала, използвала за нейни цели”, попита Делян Добрев.

А атаките на Левицата, премиерът пък видя опит за опорочаване на Българското председателство.

„Те нямат желание да имаме успешно председателство. И им е много криво,че е успешно. Добре, че два месеца минаха, остават още четири. Броя ги дните като в казармата. Сега стискам зъби да им слушам глупостите”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Правителството допълва, че каквото и да се случи, цената на тока за бита няма да скочи, защото се определя от регулатора.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари