Свeтoвнa бaнĸa влиза в сделката за ЧEЗ

0
През юли Комисията за защита на конкуренцията забрани покупката на активите на ЧЕЗ груп от „Инерком Груп“ на Гинка Върбакова
През юли Комисията за защита на конкуренцията забрани покупката на активите на ЧЕЗ груп от „Инерком Груп“ на Гинка Върбакова

Водеща световна инвестиционна банка ще финансира сделката за закупуването на ЧЕЗ от „Инерком“.

Toвa oбяви в интepвю пpeд "TB Eвpoпa" Илиян Cĸapлaтoв, ĸoйтo e финaнcoв ĸoнcyлтaнт.

По думите му финансирането се състои от два елемента – самоучастие в размер на 25-30% и предоставяне на останалото финансиране банката. Самоучастието пък ще бъде осигурено чрез активи на „Инерком“ и чрез допълнително финансиране от друга банка.

"Сделката я искаха три глобални банки. Две от тях са в топ 10, третата е в топ 20 в света", посочва Скарлатов.

"И ЧЕЗ, и "Инерком" са наясно, че когато е намесено разрешение от трета страна, срокът винаги се адаптира към това как се движат нещата на регулаторно ниво", допълва експертът.

Припомняме, че през юли Комисията за защита на конкуренцията забрани покупката на активите на ЧЕЗ груп от „Инерком Груп“ на Гинка Върбакова, а като причина бе посочен бизнеса с фотоволтаици на компанията и възможността за създаване на господстващо положение.

До края на септември Върбакова напусна управата на пет от дружествата, занимаващи се със соларна енергия и подаде ново уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно „Инерком“ оспорва и решението на КЗК пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за 14 май 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари