Германия призова жителите си да пестят електроенергия

2
"Газпром" силно сви доставките
"Газпром" силно сви доставките Снимка: Ройтерс

Преди всичко не трябва да позволим на Путин да ни разедини, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек

Германският министър на икономиката Роберт Хабек призова своите сънародници да намалят консумацията на енергия, след като "Газпром" започна да намалява доставките на руски газ за Федералната република, информира ДПА.

Руският енергиен гигант обяви, че максималният обем синьо гориво, който ще доставя дневно в Германия по газопровода "Северен поток-1"е 67 млн. куб. м. Това е спад с около 60 процента, само в рамките на два дни. Намаляването на газовите доставки идва в момент, когато европейските страни се опитват да се освободят от енергийната си зависимост от Русия на фона на войната в Украйна, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

"Преди всичко не трябва да позволим на Путин да ни разедини", заяви германският министър на икономиката във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа "Туитър" (Twitter). "Всеки спестен киловат ще ни помогне в тази ситуация", категоричен е Хабек.

Руският монополист "Газпром" обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от "Сименс енерджи" (Siemens Energy). Германската компания обяви, че една от газовите турбини за "Северен поток 1" неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

"Северен поток 1"е основният газопровод, по който се осъществяват руските доставки на синьо гориво за Германия. От "Газпром" твърдят, че ограничаването им се дължи и на ремонт на компресорна станция. Германският национален енергиен регулатор - Федералната агенция за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur), обаче оспорва това твърдение на руската енергийна компания, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари