Германия затяга плана за пестене на природен газ

0
Досега потреблението на газ е намаляло само с около 5% до 7% в сравнение с миналата година, далеч от предвиденото намаление от 15%
Досега потреблението на газ е намаляло само с около 5% до 7% в сравнение с миналата година, далеч от предвиденото намаление от 15% Снимка: ЕПА / БГНЕС

Имаме нужда от устойчивост. Зимата тепърва предстои, обясни вицеканцлерът Роберт Хабек

За да намали потреблението на газ, германското правителство обяви в четвъртък (21 юли) пакет за енергийна сигурност, включващ задължителни мерки за пестене на газ за компаниите и по-строги разпоредби за нивото на хранилищата.

Досега потреблението на газ е намаляло само с около 5% до 7% в сравнение с миналата година, далеч от предвиденото намаление от 15%, към което Европейската комисия се стреми. В резултат на това германското правителство предлага нов план.

Имаме нужда от устойчивост. Зимата тепърва предстои“, обясни вицеканцлерът Роберт Хабек, цитиран от EURACTIV.

Дори следващата зима ще представлява предизвикателство за Германия и Европа, според всички сценарии, които разглеждаме“, добави той.

Според председателя на мрежовата агенция Клаус Мюлер целта за пестене трябва да е по-висока.

Цел за избягване на недостиг на газ е общо спестяване от 20% в цяла Германия“, каза той в четвъртък.

За да постигне необходимите съкращения на потреблението, Германия е готова да въведе няколко мерки, вариращи от увеличаване на целите за съхранение на газ с 5%, повторно отваряне на електроцентрали, работещи с лигнитни въглища (1,9 гигавата капацитет) и мерки за намаляване на газа в обществени сгради и задължителни правила за пестене за компаниите.

Хабек иска да направи специфичните мерки за спестяване задължителни, ако една компания консумира повече от десет гигаватчаса енергия годишно. Особено енергоспестяващи мерки, които се изплащат за по-малко от две години, ще станат задължителни.

Освен това Хабек каза, че иска да въведе нови минимални нива на запълване на съоръженията за съхранение на газ в предстоящия регламент. До септември съоръженията трябва да бъдат запълнени най-малко на 75%, като минималната запълненост на 1 октомври се повишава от 80 на 85%, а на 1 ноември от 90 на 95%.

Ако целта бъде пропусната, протоколите за спешни случаи влизат в сила и с това трябва да се заеме германският оператор на газовия пазар Trading Hub Europe (ТНЕ).

Газовите потоци през „Северен поток 1“ се възобновиха, но германското правителство съвсем не е спокойно.

Русия все повече се оказва фактор на несигурност в енергийната система“, каза Хабек. Германия не може да разчита на руските доставки, подчерта той и добави, че „потреблението на газ трябва да продължи да намалява, а складовете трябва да бъдат пълни“.

Преди това Германия призова Канада да върне от ремонт турбина на компанията Siemens, за която „Газпром“ твърдеше, че е необходима за експлоатацията на тръбопровода. Министърът на външните работи Аналена Бербок спомена за „бунтове“ в Германия.

След това турбината бе транспортирана от Канада в Германия. В понеделник беше на германска земя, каза вицеканцлерът. Напредъкът обаче беше недостатъчен.

Човек понякога остава с впечатлението, че Русия изобщо не иска да си върне турбината“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    РУК за раша
    2022-ра=Сатрапия ке падне!
  • 8
    1
    кой
    Ще се топлите като горите хартията, на която пишете санкциите за Русия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари