ГЕРБ размислиха за плащанията в брой

0
От управляващата партия са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лева
От управляващата партия са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лева Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв от 1 януари 2018, съобщи днес в кулоарите на парламента председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В първоначалната версия на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предвиждаше лимит до 5000 лв от 1 август тази година, до 3000 лв от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв през 2019 г. Крайната фаза на това постепенно намаляване обаче бе широко критикувана от анализаторите и бизнеса, които подчертаха, че това ще доведе главно до увеличаване на приходите на банките от такси и няма да повлияе особено на сивата икономика.

ГЕРБ са се вслушали в тях, обясни Стоянова.

"Имахме много срещи с предприемачи, поискахме анализ, и в крайна сметка поискахме наализ и решихме, че 5000 лв е прагът, с който може да се постигне баланс между рестрикциите, които налага закона с цел известляване на икономиката и това да не се затрудни бизнеса и хората в техния стопански живот."

И подчерта, че цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката.

"Винаги, когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът."

И припомни, че преди години ограничението бе 15 хиляди лева, след това спадна на 10 хиляди, а според нея сега е логично едно плавно намаляване до 5000 лв. И заяви твърдо, че от ГЕРБ не предвиждат повече сваляния на лимита.

На въпрос дали финансовият министър Владислав Горанов е съгласен на поправката, Стоянова заяви, че ще го чуем утре на парламентарна комисия, когято законовите промени се гледат на второ четене. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари