ГЕРБ минира достъпа до информация

1
Организацията твърди, че предлаганите изменения застрашават прозрачността на институциите
Организацията твърди, че предлаганите изменения застрашават прозрачността на институциите Снимка: БГНЕС

29 неправителствени организации и над 150 граждани са подкрепили становището на Програма "Достъп до информация" срещу намеренията на ГЕРБ да минира достъпа до информация с промени в закона за акцизите.

Организацията твърди, че предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите, предаде вестник Сега.

Българският хелзинкски комитет, Българският институт за правни инициативи, Гражданска платформа, Център за правни инициативи, WWF, За Земята и др. са сред организациите, които подкрепят позицията. Тя е подписана и от 151 граждани от цялата страна. Мащабът на подкрепилите кампанията на ПДИ е признак за разпознаването на значимостта на Закона за достъп до обществена информация за запазването на демократичните ценности в период на криза, смятат от организацията.

ГЕРБ опитват да променят закона за достъп до информация чрез изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението предвижда отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация. Това означава, че институциите ще започнат сами да определят таксите си и така може да се стигне до злоупотреби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари