ГЕРБ ли е най-големият виновник за липса на свободна журналистика в България?

0
Кристиян Коев: Отговорността е на Борисов и неговата свободна воля!
Кристиян Коев: Отговорността е на Борисов и неговата свободна воля!

АЛАРМА потърси реакцията на маестро Кристиян Коев по случай заплахите, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов в сутрешния блок на Нова телевизия.

ГЕРБ се разграничи от поведението на Антон Тодоров в сутрешния блок на Нова телевизия, където заплаши водещия Виктор Николаев. Какво мислите, нормално ли е това?

К.К: Припомням на ръководството на ГЕРБ, че Антон Тодоров е техен депутат. С цялото ми уважение, депутатът Тодоров не гостуваше в сутрешния блок на Нова, за да дискутира лични събития от неговия сексуален, семеен или здравословен живот, а сериозни политически теми, които тресат целия обществен живот и държавната ни сигурност като граждани. Това е политически въпрос, в които депутатът Тодоров е представител на управляващата партия ГЕРБ. Не е възможно в този конкретен случай да си измият ръцете с разграничаване и непоемане на политическа отговорност.

А как трябва да реагират?

К.К: Единственото разграничаване е изключване от парламентарната група на ГЕРБ и отстраняване на депутата от Народното събрание. Всякакво друго действие и говорене ще е знак, че партия ГЕРБ е най-големият виновник за липса на свобода на слово и свободна журналистика в България, за което международните класации говорят отдавна.

Предполагаме, че няма да го направят. Ще има ли последствия?

К.К: Това ще принуди много организации, а и мен самия, да сезираме компетентните европейски органи за репресия от депутат на ГЕРБ към журналист и разследване за отстраняването на други емблематични журналистически лица в медийното ни пространство.

Това ще промени ли нещо?

К.К: Важното е да се започне отнякъде. Не забравяйте, че журналистическата гилдия по света е безкрайно чувствителна по темата. Познавам много журналисти по света, които ще приемат доста болезнено това мракобесие към свободата на журналистиката и словото.

Според Вас защо си го позволяват подобни действия депутати, а и също така вицепремиерът Валери Симеонов?

К.К: Отговорът е в самия въпрос, който ми задавате! Защото им е позволено! Когато има правителство, начело седи министър-председател. Той носи цялата отговорност за поведението на членове на правителство. Затова не е само министър, а и председател. Надявам се той да реагира адекватно на заплахата, която е от значение за националната ни сигурност. Валери Симеонов е негов коалиционен партньор. С поведението си не е достоен да бъде в управлението на свободна и демократична държава, каквато би трябвало да бъдем.

Но Борисов е добре приет в Европа, мислите ли, че ще се обърне внимание на сигналите?

К.К: Да, Борисов в това управление е под знака на геополитиката и позицонирането на България на шахматната дъска. Това е похвално и нужно. Няма по-добро от това да е добре приет и да работи за мястото ни в света. Това обаче няма нищо общо с най-важни принципи и на Европейския съюз като свободата на словото и свободната журналистика. Всичко, което е изградил като образ в световен мащаб, е възможно да рухне за дни. Но в края на краищата това са негови решения и желание да бъде България нормална европейска държава със свободни медии и журналисти, както и граждани. Другият вариант ще е да тласне държавата към тъмните години на диктатурата и цензурата. Това ще бъде неговото изразяване на свободна воля!

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари