Ген. Венцислав Мутафчийски: Областните управители да свикат областните медицински съвети

0
Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците
Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците Снимка: БГНЕС / Архив

Кризисният щаб изисква от областните управители да свикат областните медицински съвети, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ ген. Венцислав Мутафчийски.

В тези съвети са всички директори на болници и директори на регионални здравни инспекции. Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците. Не бива да се прави разлика между частни и държавни болници, тъй като ползват публичен ресурс и затова искаме от тях надлежна информация, за да можем да направим ясна карта къде и с какви сили разполагаме, допълни той.

Трябва да има отделена сграда с възможност за изолиране, като засега това е възможно във ВМА, "Пирогов" и Александровска болница, каза още ген. Мутафчийски и допълни, че се очакват подобни дейности от всички директори в областните центрове.

В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, каза още ген. Мутафчийски.

В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия.

В България към момента има 20 хоспитализирани с грипоподобни симптоми, като се очаква да излязат резултатите от взетите им проби за изследване. В Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ се очаква да пристигнат пробите от пациенти в Русе, Пловдив и Сливен.

През последното денонощие 60 хиляди пътници са преминали през границите на страната ни, измерена е температурата им, попълнили са определени формуляри с информация, увери още ген. Мутафчийски.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев каза, че е започнала втора грипна вълна - с грип Б, като се очаква увеличено епидемично разпространение. Нищо по-различно няма от предишната грипна епидемия, подчерта лекарят и препоръча спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с други хора, носене на маски или шал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари