Гастарбайтери се връщат в България, искат да санират по програми

0
Заплащането е по-ниско, но имаме по-голяма сигурност /Снимката е илюстративна/
Заплащането е по-ниско, но имаме по-голяма сигурност /Снимката е илюстративна/

Строителни работници се връщат от Германия, за да работят по строежите в Хасково.

Група родопчани, които поставят каменна облицовка на едно от ремонтираните училища, се завърнали преди месец в България, за да се трудят в града, съобщава Марица.бг. В момента има остър недостиг на работна ръка. Само в Хасково се санират по програмата за енергийна ефективност около 72 блока, ремонтират се две от големите основни училища "Шандор Петьофи" и "Св. Иван Рилски", както и 4 детски градини.

Затова в бригадите по строежите има хора както от съседните области - Кърджали, Стара Загора, Ямбол, така и от Дупница, София, Смолян. Иван, Петър и Никола са от смолянските села, те са строители от деца и си изкарват прехраната със зидария и редене на облицовъчен камък.

Почти всички млади мъже от нашия край си изхранват семействата с работа в строителството. Повечето са майстори, но има и общи работници, казва Иван.

Допреди месец половината ни бригада работеше по строежи в Германия, но там нещата не са идеални. Вземахме почти тройни заплати спрямо тези в България, но когато не попаднеш директно във фирма с немски шеф, проблемите започват, обяснява Петър.

Ние преди години работихме с немци шефове и всичко беше точно и като условия на труд и като заплащане. От две години сме почти нелегално в силната икономически страна, но фирмите са с български шефове, които не ни плащат осигуровки.

Аз работих половин година в Германия, но се разболях и се върнах да се лекувам вкъщи. След болничния отидох на работа и се оказах съкратен.

Има колеги, които работят с немски началници и ползват болнични с месеци, а след това като ги съкратят, вземат поне половин година обезщетение, разказва Никола.

В Хасково доскорошните гурбетчии работят във фирма подизпълнител. Осигуряват ни на пълен работен ден и плащат редовно. Дори и десет дни да работиш само, трябва да имаш договор, което е добре за нас.

Важно е, че сме близо до семействата си и като имаме почивни дни, си отиваме. Заплащането е по-ниско от Германия, но поне имаме по-голяма сигурност и спокойствие, обяснява Иван.

Жегите сега са много по-големи от тези в Западна Европа, но гледаме да подреждаме така работата си, че да следваме движението на слънцето и да сме на сянка, шегуват се строителите.

Видимо са доволни, че вече са на края на този обект и скоро ще се приберат у дома.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари