Гърция върна парите, които взе

0
Най-голямата част от парите ...
Най-голямата част от парите ...

Договореният миналия петък мостов кредит за Гърция от €7,16 млрд., гарантиран от бюджета на ЕС, в понеделник бе прекръстен на бънджи заем, след като моментално след получаването му правителството на Алексис Ципрас изплати €6,8 млрд. обратно на кредиторите си.

Най-голямата част от парите - €3,5 млрд., плюс €0,7 млрд. лихви по облигации постъпиха в ЕЦБ. €2,05 млрд. бяха изплатени на МВФ за просрочените вноски за юни и юли, а останалите бяха върнати на гръцката централна банка.

Търговските банки отвориха за първи път от 3 седмици и пред клоновете, които имаха удължено работно време и засилена охрана, се извиха опашки. Част от мерките за капиталов контрол бяха облекчени, като например изнасяне на съдържанието на банковите сейфове. Но обявената замяна на дневния лимит на тегления до €60 на човек с €420 на седмица, които могат да бъдат взети наведнъж, бе изпълнено половинчато. До петък максимумът ще е по €300 за един ден.

Шефката на гръцката банкова асоциация Лука Кацели призова сънародниците си да помогнат на страната, като върнат в трезорите спестяванията си, изтеглени след декември м.г. Според нея те наброяват €40 млрд.

Атинската борса остана затворена за неопределен период от време.

В сила обаче влязоха приетите въпреки бунта на 39 депутати от СИРИЗА увеличения на ДДС и на други налози. От 13 на 23% скочи ДДС ставката за основните храни, зехтина, цветята, дървата за огрев, такситата, презервативите и др. Отговарящият за данъците зам. финансов министър Трифон Алексиадис се зарече “вълна от данъчни инспекции” да вкара в хазната всяко евро от увеличенията.

Той е сред 9-имата нови членове на кабинета, сменили разбунтували се съпартийци на премиера Алексис Ципрас, които гласуваха против първата порция реформи миналата седмица заедно с още 30 депутати от СИРИЗА.

Утре Ципрас трябва да прокара втора серия мерки, като в Атина се носят слухове, че ще има още 4-ма бунтовници, което би свело броя на подкрепящите го негови съпартийци до под 120 в 300-местния парламент. Това е психологическата граница в Гърция за падане на правителството.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари