Галин Григоров: Огънят на нашата памет е вечен!

1

Областният управител Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на храбростта и празника на града.

Той се обърна към присъстващите с думите: „…Огънят на нашата памет е вечен! Всяка година на 6-ти май се прекланяме пред героите, чийто подвиг не беше напразен, защото в последните минути от живота си те са мислили не за себе си, а за бъдещите поколения, за правото на българския народ за национално самоопределение, независимост, обединение и възход!... По време на подвиг човек събира целия си живот в един миг, който обаче остава завинаги в паметта на живите...! Това е миг на доблест и чест, на себеотрицание, но и на върховенството на патриотизма и вярата в бъдещето!...

Също така областният управител посочи, че в съкровищницата на бойната ни слава, която е символ на несломимите воля и дух на българския народ, са записани безброй победоносни битки и безчет примери за героизъм.

След като припомни част от славните победи на българската войска Григоров изказа признателност за вярната служба на офицерите, сержантите, военноинвалидите и ветераните в името на родината.

Не на последно място областният управител заяви, че именно на нас се пада отговорната задача да съхраняваме и предаваме на идните поколения подвига на хората, отдали живота си за България.

В края на словото си той чести празника на русенци, като отправи пожелания за здраве и сили, с които те да работят за просперитета на града и държавата. „Нека водещи за нас да бъдат изконните принципи, възродили България!“ добави още губернаторът.

След словото на областния управител реч беше произнесена и от директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Също така беше отслужена и заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум за загиналите за отечеството ни смели войни и Благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и българската армия.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител Пламен Нунев, председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно управление и народен представител Искрен Веселинов, народните представители Светлана Ангелова, д-р Андриан Райков, Крум Зарков, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, генералният консул на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, заместник-областният управител Валентин Колев, кметът на община Русе Пламен Стоилов и неговите заместници Наталия Кръстева, Даниела Шилкова и д-р Страхил Карапчански, заместник-кметът на община Гюргево Йонуц Чоака, общински съветници, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, граждани и гости на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари