Г-жо Павлова, кой ще ни върне парите за по-скъпите винетки?

1
Е.Мосинов: Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданското общество у нас
Е.Мосинов: Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданското общество у нас Снимка: БГНЕС

Отмяната на по-скъпата цена на винетките е победа за гражданското общество у нас, заяви в „Преди всички“ адвокатът на жалбоподателите Евгений Мосинов, предаде БНР.

Той коментира решението на Върховния административен съд:

"Решението на ВАС е важно и би следвало държавната администрация добре да го прочете, защото в него са казани две същностни неща. Първо, че винетките са вид държавна такса за услуга, която се предоставя от държавата на гражданите и в този смисъл цената на винетките е цена на услуга, а в Конституцията и в законодателството ясно е казано, че тази цена на услуга трябва да бъде точно определена и справедлива, т.е. адекватна по размер на разходите, които прави държавата за извършване на услугата. На второ място – има правила, относно законодателството, относно нормативните актове, които създава държавата, вкл. и тези, които касаят изменението на цени и такси на услуги, и тези правила трябва да бъдат спазвани. Там се включва предварително обнародване на текста и съгласуване на текста със заинтересованите организации. Тук е слабото място на позицията на министерството, като администрация, на практика такова съгласуване няма"., заяви адвокат Мосинов.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха /МРРБ/, че ще обжалват решението на съда. Това според Егений Мосинов е ход за печелене на време:

Държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще използва правото си на жалба, не е толкова да докаже своята теза, че те са изпълнили законовите процедури, които Върховният съд е приел, че са нарушени, а по-скоро, за да мине време, за да изтече годината, и казусът да бъде затворен някак си естествено с изречението: "Ами, то, който платил, платил".

Адвокат Мосинов опроверга твърдението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че няма да има последствия за администрацията от това, че хората са закупували винетки на по-високи цени:

Според действащото ни законодателство и едно нова тълкувателно решение на самия ВАС, нормативният акт, в периода, в който е действал, преди неговата окончателна отмяна, запазва своите последици и не могат да се претендират вреди и обезщетения за този период. Това е факт, като позиция на съда. В закона е казано, че администрацията е длъжна да съобрази тази отмяна и да преуреди настъпилите вече факти и събития, т.е. няма пречка администрацията сама да реши да компенсира гражданите за своето незаконосъобразно поведение.

Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ отмени в петък постановлението на Министерския съвет /МС/, с което беше приета нова тарифа за винетните стикери.
Съдът приема, че при решението за тарифата е бил нарушен Законът за нормативните актове, като не са спазени правилата за обществено обсъждане, а освен това не е била мотивирана и необходимостта от поскъпване. Решението на съда обаче не е окончателно. Тарифата бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари