Френски кардинал призна, че е насилвал 14-годишно момиче

0
Жан-Пиер Рикар, дългогодишен епископ на Бордо, който през 2016 година бе произведен в кардинал от папа Франциск
Жан-Пиер Рикар, дългогодишен епископ на Бордо, който през 2016 година бе произведен в кардинал от папа Франциск Снимка: Reuters

Общо 11 бивши или действащи френски епископи са обвинени в сексуално насилие 

11 бивши или действащи френски епископи са обвинени в сексуално насилие. Сред тях е бившият епископ на Бордо, който призна, че е нападнал 14-годишно момиче преди 35 години, съобщи висш църковен орган, цитиран от France 24, предаде bTV.

Жан-Пиер Рикар, дългогодишен епископ на Бордо, който през 2016 година бе произведен в кардинал от папа Франциск, заяви че ще се оттегли от своите функции.

"Преди 35 години, когато бях енорийски свещеник, се държах по непристоен начин с момиче на 14 години. Поведението ми неминуемо е довело до тежки и трайни последици за този човек", се казва в изявлението на Рикар.

Общо 11 епископи или бивши епископи в момента са обект на разследвания за злоупотреби, заяви на пресконференция Ерик дьо Мулен-Бофор, ръководител на Френската епископска конференция.

Всички обвиняеми ще бъдат подложени или на съдебно преследване, или на църковни дисциплинарни процедури, допълни той.

Това са най-новите разкрития, които засягат Римокатолическата църква. През последните 20 години тя бе разтърсена от нарушения на сексуални злоупотреби по целия свят, често свързани с деца.

Миналата година във Франция независимо разследване заяви, че френски духовници са извършили сексуални посегателства върху над 200 000 деца през последните 70 години. Авторите му заявиха, че Католическата църква си е затваряла очите твърде дълго. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари