Франция прие закона за задължителната ваксинация

0
Французите трябва да имат здравен пропуск, за да посещават ресторанти и барове
Французите трябва да имат здравен пропуск, за да посещават ресторанти и барове Снимка: ЕПА / БГНЕС

Французите трябва да имат здравен пропуск, за да посещават ресторанти и барове

Конституционният съвет на Франция одобри днес, макар и с някои резерви, новото законодателство за борба с пандемията от коронавируса, предадоха Ройтерс,  ТАСС и БТА.

Съветът постанови, че новият закон, изискващ хората да представят здравен пропуск, за да посещават ресторанти, барове и някои други обекти, и задължаващ здравните работници да се ваксинират срещу COVID-19, до голяма степен съответства на конституцията.

Той обаче определи като противоконституционно да се уволняват работници заради отказ да се ваксинират, както и да се налага задължителна карантина с проверки на хора, дали положителен резултат за вируса. "Съветът признава, че предвидените мерки могат да ограничават личните свободи, но те са оправдани от гледна точка на предвидената в конституцията защита на здравето", се казва в решението.

Според него "разширяването на действието на здравния пропуск е одобрено, с изключение на ситуациите, при които това може да служи за възпрепятстване на достъпа до медицинска помощ".

"Този документ ще действа в новата форма от понеделник", заяви съветът. Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал е вируса или има отрицателен тест.

През юли законът беше предложен от правителството и приет от парламента. Някои парламентаристи обаче призоваха Конституционния съвет да даде оценка на мерките от гледна точка на основните права и свободи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук