Филм на българин е сред фаворитите за "Оскар"

0
"Сляпата Вайша" на режисьора Теодор Ушев е сред 10-те селектирани филма, които ще се борят за номинация
"Сляпата Вайша" на режисьора Теодор Ушев е сред 10-те селектирани филма, които ще се борят за номинация Видео: Нова телевизия

Филм на българин е сред фаворитите за "Оскар" за късометражен анимационен филм.

"Сляпата Вайша" на режисьора Теодор Ушев е сред 10-те селектирани филма, които ще се борят за номинация. Той е по разказ на писателя Георги Господинов.

Вайша не е като другите момичета – тя е родена с едно зелено и едно кафяво око. Лявото вижда само миналото, а дясното – само бъдещето, разказва Нова телевизия.

Като ужасно проклятие разделеното виждане на Вайша не й позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен. 

В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем в настоящето. В лентата той използва експерименталната технология виртуална реалност с помощта на стереоскопични очила.

Филмите в топ 10 се оценяват от Американската филмова академия на прожекции в Ню Йорк, Сан Франциско, Ел Ей и Лондон. Петте филма с най-високи оценки получават номинации за „Оскар”.

Според критиците тази година е една от най-свирепите и оспорваните в категорията късометражна анимация. Сред конкурентите на българина са филми на „Дисни” и „Пиксар”, както и на трима бивши режисьори от тези компании.

Филмът на Теодор Ушев има всички шансове да грабне статуетката Оскар” на 89-тите награди на Академията.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари