Фермери ще блокират Дунав мост за 4 дни

0
Земеделци обвиниха държавните структури в липса на активност по време на сериозни обсъждания в Брюксел и изобщо на европейската сцена, както и в злоупотреби с европейските субсидии
Земеделци обвиниха държавните структури в липса на активност по време на сериозни обсъждания в Брюксел и изобщо на европейската сцена, както и в злоупотреби с европейските субсидии Снимка: Силистра Днес

Възможно е да се стигне до ново блокиране на Дунав мост, този път дори за 3-4 дни, както и гражданско неподчинение от страна на земеделците, тъй като няма никакво развитие по решаване на техните проблеми. Нямало е никаква реакция дори и след техния протест на 12 юни, когато те блокираха за кратко граничния пункт. Това заявиха днес в Русе представители на партия "АБВ" на пресконференция, която предшестваше среща с производители в бранша, на която бяха обсъждани именно тези проблеми. 

На срещата присъстваха народният представител и бивш служебен министър на земеделието проф. Иван Станков, зам.-областният управител Явор Янчев, и Стелиян Стефанов - председател на общинския съвет на партията.

Проф. Станков отново застъпи тезата, че в България земеделието е подценено и пренебрегвано много години от държавата, което е било грешка, тъй като аграрното производство е базова предпоставка за развитието на икономиката. То има централна функция, тъй като от една страна осигурява поминък на производителите, решава продоволствени проблеми и дава суровини на промишлеността. "Не бива повече и по този начин вече 25 години българското земеделие да се лута без ясни и точно определени приоритети и това е една от главните задачи пред нашата политическа партия", заяви още проф. Станков. 

"АБВ" си е поставила три основни задачи: реформи в социалната сфера, реформи в съдебната сфера и реформи в българското земеделие. Конкретно по последната част вече е изготвена национална стратегия, с ясни и точно определени цели, с произтичащи от това приоритети и задачи. Тази стратегия ще бъде внесена следващата седмица в парламента и от партията се надяват да се оформи най-малкото дискусия по темата. 

Проф. Станков коментира още, че в най-тежко състояние е българското млекопроизводство заради ниските изкупни цени и това създава опасност от ликвидация на много производители, при това не само на най-дребните. Като други проблеми той посочи ниската млечна продуктивност, която е почти наполовина на средно европейската, както и сивата икономика в сектора, която работи с огромни количества кондензирано и сухо мляко. Проф. Станков повтори и вече проблеми и предложения, които бяха изказани по време на протеста на 12 юни - искания за по-голяма държавна помощ, ясна аграрна политика и обявяването й за приоритет, ограничаване на вноса от ЕС.

В разговора се включиха и земеделци, които обвиниха държавните структури в липса на активност по време на сериозни обсъждания в Брюксел и изобщо на европейската сцена, както и в злоупотреби с европейските субсидии. Те поискаха повече действия от държавата  при защита не техните интереси, като призоваха за повече активност и от колегите си, които не винаги реагират на промените в сектора. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари