Фермери изляха над един тон мляко на "Дунав мост"

2
Протестиращите готвят гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути
Протестиращите готвят гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути Видео: Русе Медиа

Протестиращите готвят гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути

За втори ден земеделците блокираха в знак на протест граничния пункт Дунав мост, разклона за Обретеник и кръговото край Бяла по пътя Русе - Бяла. Фермерите затвориха с тракторите си достъпа до границата с Румъния от 10:00 до 13:00 часа, а в знак на протест бе излято тон и половина козе мляко.

Грехота е да се разлее това мляко, но не е ли грехота самите животновъди да не са получавали средствата си от преработватели и други търговци в период от 6 месеца – една година назад“, коментира Деан Тодоров, зам.-председател на Национална асоциация на овцевъдите и козевъдите, предаде Русе Медиа.

Животновъдите се включиха активно в протеста, като настояват ставките по т.нар. „украинска помощ“ да бъдат на същата стойност, както са били през миналата година. „За момента няма осигурен пълен бюджет. Настояваме и за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива в нашия сектор. За съжаление останаха прекалено малко животни в държавата. Ако през 1989 г. имаше 12 млн. овце и кози, в момента има под 800 000. Това е спад от 13-14 пъти. България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме“, каза Тодоров.

Председателят на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Милен Коев коментира, че протестите продължават, защото няма яснота какво ще бъде предложено на днешната среща на земеделците с премиера. „Исканията ни остават същите. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят“, каза Милен Коев.

Ако не се постигне разбирателство с държавата, от следващата седмица земеделците имат готовност да преминат към гражданско неподчинение – с палене на бали слама и свободно пуснати животни по площадите в областните управи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    23
    77
    Има толкова бедни хора.които не са пили прясно мляко с месеци защото на магазините е около 3 лева за литър , та не можаха ли тия кресливи животновъди да ги нахранят вместо показно да го разливат
  • 8
    22
    DMT
    Целия модел е сбъркан тук. Първо хората, които го организират имат обороти по няколко милиона на година(за печалба незнам) с минимална работна ръка. Второ оточнете се за какво протестирате за пари или за зелената сделка, защото не става ясно. Едни искат пари, други искат да се махнат правилата за зелената сделка, трети за сеир-а и да пречат. Последно това с изхърлянето на млякото е гавра към всички нас и точно тук вече имате моето отвръщение
  • 10
    21
    До 17
    А кой е казал, че купувам само брашно? И да, може и да не ме интересува цената, а качеството..И да, аз си знам, и то от години...Всъщност си имаме и любими мандри и магазинчета с качествена местна продукция и на други места в Бг и не пропускаме да пазаруваме, минавайки оттам.
  • -2
    20
    Цицерон
    Разговорите между гражданите стават в открит дебат,лице в лице на площада Излъчват представител и го пращат с вярна дружина да върши работа и да предаде искане и мнение на Vох Populi. И не вземат подкуп под масата.По и-нет не става с драскане и мастурбиране зад IP адрес.Право куме в очите.
  • -3
    19
    До Туман
    Ами да те питам,Аз теб: Зърното където се сее,пшеница,царевица,слънчоглед.От къде идва и с какво и как се обработва? Не е ли гмо или омг? Мулсанто,Байер? Пръскат за добив та чак почернява.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари